View Single Post
Eski 09-04-2018, 12:58   #1359
zeynepkavi
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 29
Merhaba,

bu başlıktaki 46 sayfayı çıktı alıp kendime el kitabı yaptım desem bilmem inanır mısnız ? Benim tecrubemin de birilerine fayda sağlaması için aşağıdaki gibi kısaca paylaşıyorum.

Bahçem geçtiğimiz sene fotografta şu an bakla ekili olarak gördüğünüz 1.20 cm x 2.40 lık bölümden ibaret idi. Etrafına tahtalar çakarak içine plastik çim bordürünü geçirmiş ve içine 2-3 blok cocopeat + gübre ve bahçe toprağı doldurmuştuk. Hazır fideden, sadece domates, biber ve patlıcan ektik, 2017 yazında her hafta sonu bir orta boy tencereyi dolduracak kadar sebze toplamıştık. Ekim ayına kadar.

Bu yıl plastikler gevredi ve kırıldı, hem biraz daha büyük hem de kalıcı bir sebze bahçesi olsun istedik. Ancak bahçenin güneş alan yeri aynı zamanda ön bahçenin en göz önünde olan yeri olduğundan seyyar olsun, seneye istersek tamamen bozup çim yapabilelim de istedik. Bu yüzden tercihimizi limonluk taşı denilen kaldırım taşlarından yana kullandık.

Name:  thumbnail.jpg
Views: 3786
Size:  71.2 KB

kullandığımız taşlar 18 cm yükseklik 50 cm boy, kalınlığı 10 cm tabanda, pah kırarak 8 cm e düşüyor. tanesi 5 tl ye satın aldık, nakliyesi 25 tl. Dizmesi bize ait. Her biri 20 kg dan fazla olduğu içi ertesi gün bize yardımcı olcak bir de adam ayarladık.

Benim köşelere ip çekerek topragı tam oalrak düzleyip taşları düzgünce yerleştirme isteğime rağmen o gün bulduğumuz adam yine kendi bildiği gibi taşları dizdi, eşim ve ben bir sonraki hafta sonu yeniden ip dizip ince ince uğraşmak zorunda kalacağız.

Mevcut düzende içten içe bir tarafı 1.10, diğeri 1 metre genişlikte, bir tarafı 5 diğer tarafı 5.20 cm boyunda (!) bir sebze adamız olmuş oldu. aradaki geçiş yolu ise 35 cm gibi kaldı, alanımız da çok kısıtlı olduğundan biz yeterli bulduk, ayaklarımız rahatça sığıyor ve dizimizi taşa dayayarak her yerine ulaşabiliyoruz.

Toprak için ise öncelikle zemin toprağını derince belledik ve olabildiğince ayrık otunda arındırdık. Sığ olduğundan zemin örtüsü kullanmadık. 15 çuval bahçe toprağı, 2 çuval keç gübresi, yarım çuvaldan biraz fazla leonardit, 7 küp cocopeat ile doldurduk. U nun bir bacağına 50 litre kadar vermikülit ve 50 lt kadar ponza taşı da ilave etik. Elimizde o kadar vardı.

Geçici olarak tüm bahçeye semizotu ektik, nisan sonu gibi fideleri toprak ile buluştururken bunlar yolunacak.

Fideler ekildiğinde ise fide çukurlarında mikoriza, yumurta kabuğu ve solucan gübresi kullanacağız. Üzerini keçi gübresi ve cocopeat karışımı ile malçlayacağız (çünkü bence cocopeat karışımda daha fazla olmalıydı ve yabancı tohum / böcek / salyangoz yavrusu/yumurtası içermeyen malç malzemesi bulmak pek kolay değil bizim için)

Böylece 2.8 m2 olan ekilebilir tarım arazimiz 11,5 m2 ye çıkmış oldu.


Tek endişem ayrık otlarını yeterince derin temizleyemediysek onların yüzeye çıkmaları, onunla da artık yolarak mücadele edip gelecek sene sezon başında adayı yeniden derince belleyerek çözeriz diye umuyoruz.

Tavsiyeleriniz ve yorumlarınızı rica ederim,

zeynepkavi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön