View Single Post
Eski 06-04-2018, 15:18   #97
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
İnternette gezerken konumuz ile ilgili bir sayfa gördüm. Davesgarden olunca ekliyorum. Odun külü toprağın ph'nı yükselteceği için kükürt ile karıştırmadan kullanmayın.

https://davesgarden.com/guides/artic...n-your-garden/

Ağaç Külü: Bahçenizde Kullanabiliyor musunuz?
yazan Shannon McKee (ShannonM) 6 Nisan 2018

Ateş çukurunu ya da şömineni süpürmek demek o kadar fazla odun külü dışarı atıyor, değil mi?

Bahar bu noktaya kadar ABD’nin tamamına yakınıyor ve bu da günler ısınmaya başladıkça şömineni veya odun sobayı kullanmayı bırakmanın zamanı geldi. Muhtemelen sadece külleri temizleyip çöpün geri kalanına atmak isteyeceksiniz, ancak bunu yapmadan önce düşünün: Bu külleri bahçenin içinde kullanmak için kullanabilirsiniz. Öte yandan, değil her bahçe akılda tutmak da önemlidir ihtiyacı kendisine eklenmiş odun külü ve bu eklemeden bile toprağa zararlı olabilir.

Ahşap Kül Besinleri
odun külü bahçede büyük bir gübre yapabilir

Odun külü mükemmel bir gübredir. Potasyum, kalsiyum, fosfor ve bor ile doludur ve toprağa gereksiz bir azot eklemez. Tozlu kireç günahlarına benzer şekilde kullanılır , toprağınızın pH'ını arttırır . Tabii ki kireçli tozdan çok daha fazla odun külü gerekir, ama eğer kamp ateşi, şömineler ya da odun sobası gibi bir eliniz varsa, bunu en iyi şekilde yapabilirsiniz.


Önce Toprak Test Edin
Bahçenizin etrafında şömine külleri fırlatmaya başlamadan önce, pH değerini belirlemek için bir toprak testi kullanmak istersiniz. Sıfırdan 14'e kadar olan bir ölçekte pH ölçülür. Sıfır, bir şeyin elde edilebileceği kadar asidik olduğunu, yedi nötr olduğunu ve yedi üzerinde herhangi bir şeyin alkali olduğunu gösterir. Birçok sebze bahçesi bitkileri daha nötral bir toprağı (ör: 5.5 ila yedi arasında bir pH) tercih eder. Eğer toprağınızın pH değeri zaten yediden fazla ise, odun külü kullanmaktan kaçınmak isteyeceksiniz.

Odun külü uyguladıktan sonra, pH'ı nasıl etkilediğini görmek için toprağını tekrar test etmek isteyebilirsiniz. PH, istediğiniz kadar değişmemişse başka bir uygulama gerekebilir. Yine de, çoklu uygulamalar her zaman toprağa çok fazla yüklenmekten ve etkileri tersine çevirmekten daha kolay olacaktır.

Asit Topraklarınızı Sevdirin Loving Bitkiler
Odun külü, toprağınızın pH'ını yükseltmek için harika olabilir, ancak toprak daha düşük bir pH değerine sahip olduğunda daha iyi büyüyen bazı bitkiler var. Bu nedenle, hangi bitkilere maruz kalmayı seçeceğiniz konusunda dikkatli olmak istersiniz. Örneğin, açelya ve yaban mersini gibi bitkiler , toprağınız daha asidik olduğunda daha mutludur.

Ahşap Kül Uygulanması
bahçede ağaç kumu serpme

Bahçenize odun külü uygulamak için, ihtiyacınız olduğu yere serpin ve toprağa doğru hareket etmesini sağlayın. Çimler de hafif bir uygulamadan yararlanabilirler. Daha önce de belirtildiği gibi, ilk başta biraz uygulamak ve tüm domuzunuza gitmek yerine ve toprağınızın pH'ını mahvetmek yerine, daha fazlasını eklemek her zaman iyi bir fikirdir.

Domates Çayı
Domates yetiştiricileri, bitkileri için mükemmel olan özel bir potasyum açısından zengin çay yapmak için odun külü kullanabileceğinizi bilmekten mutluluk duyacaktır. Bunu yapmak için, yaklaşık beş poundluk bir şey almak ve bir çuval çuvalı veya su geçirgenliği olan başka bir malzeme kullanarak bir çay poşeti moda etmek istersiniz. Bu torbayı büyük bir çöp kutusuna yerleştirin ve ardından tenekeyi olabildiğince kadar doldurun. Torbayı ilk önce koymak kutunun taşmasını engeller. Torbayı yaklaşık dört gün sonra çıkar ve haftada bir kez domatesinizdeki çayı kullanın. Çiçek açmaya başladıktan sonra bitkilerin etrafında bir fincan değerinde dökün.

Ahşap Kül Dos ve Yapılmayacaklar
bir kutu içinde odun kül

Her zaman külün kaynağına dikkat edin. Sadece gerçek ahşabından gelen külleri kullanmak istersiniz. Bazı külleri odun kömürü veya sahte kütüklerden biriktirmiş olabilirsiniz, fakat bunlar bahçeniz için faydalı olmayacaktır.

Muhtemelen odun külleri genellikle küllü sabun yapmak için kullanılmış olduğunu duymuşsunuzdur ve bu işlem sadece külün kostik bir malzeme olması nedeniyle mümkündür. Bu, bazı bitkileriniz için tehlikeli olabileceği anlamına gelir. Yakın zamanda fideler veya başka bazı hassas bitkiler eklediyseniz, yanmayı önlemek için odun küllerini onlardan uzak tutmak isteyeceksiniz.

Kendi odun külü kaynağınız yoksa, şömine ya da odun yakan soba gibi bir şeyiniz yoksa, şanstan yoksun olduğunuzu düşünebilirsiniz. Umutsuz hissetmek yerine, sadece sor. Bir aile üyesi veya arkadaşının, zaten kullanmadıkları takdirde sizin için odun küllerinden vazgeçmeye istekli olabileceğini görebilirsiniz. Çoğunlukla, bu insanlar zaten sobalarını temizlemek zorundalar, bu yüzden sizin için külünü kurtarmak için çok daha rahatsız edici olacak gibi değil. Sadece aldığın saf odun külü olduğundan emin olmak istersiniz.

Evinizin etrafına yerleştirdiğiniz eşyaları kullanmak için yeni yollar bulmak her zaman iyidir. Odun külü artık bir atık ürün gibi görünebilir, ancak bahçeniz sunabileceği besin takviyesinden gerçekten faydalanabilir.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön