View Single Post
Eski 07-02-2006, 01:32   #13
Cihangir
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-04-2005
Mesajlar: 1,017
Merhaba..

Açıkcası, ben kullandığım bütün ofis proğramları ve diğerlerini, uzun zaman pc başında vakit geçirerek, deneme yanılma yöntemiyle öğrendim..
Tam olarak kullanıyorum diyebildiğim bir proğram yok, sadece powerpoint'le bazı işlemleri defalarca yaptığım için, bu proğramı kullanmayı severim..

Sorunuza geleyim.. Hayal edin, fotoğrafımız var elimizde, belli bir çözünürlüğü var.. Meselenin özü, işte bu çözünürlük denen kavramda yatıyor..
Önce çözünürlüğün ne demek olduğuna bir bakalım..


"Günümüz digital görüntülerinin hemen hemen hepsinin temelinde kare şeklinde, görüntünün parçalanamaz birimi olan piksel yatmaktadır. Bu pikseller yan yana geldikçe ana görüntü oluşmaktadır. Görüntü boyutu bu nedenle bilgisayar için hep piksel olarak hesaplanmaktadır. Kesme, yapıştırma, montaj gibi işlemlerde bilgisayar görüntünün piksel olarak değerini dikkate alır. Eninde 2, boyunda 3 piksel olan bir görünütüde toplam 2*3=6 piksel vardır. En ve boy oranları arttıkça piksel sayısı ve dosya boyutu kenarların çarpanı kadar artmaktadır. Piksellerin kendi başlarına bağımsız enleri ve boyları yoktur.."
Alıntı adresi: http://www.geocities.com/SoHo/Studio...cozunurluk.htm

Biz, galeriye eklediğimiz fotoğrafların boyutlarını, belli oranda küçültmek zorundayız.. Bir de bahsettiğimiz diğer ayarları yapmak gibi seçeneklerimiz var.
Açıkcası, bu işlemleri bir süre yaptıktan sonra, daha seçici davranmaya başlıyor insan.. Kontrast değerlerindeki +- 5 'lik bir değişimi gözle algılayabilirsiniz.. Farzedelim ki, fotoğrafınıza +15 kontrast verdiğinizde, "tamam çok güzel oldu" dediniz ve +- herhangi bir oynama yapmak istemiyorsunuz, buna gerek kalmadığını düşünüyorsunuz..
Eğer, boyutları ayarlama işlemini son aşamaya bırakırsanız, başınıza geleceklere bir bakalım..

"Piksel sayısını arttırma veya azaltma:

Bir çok görüntü işleme programı büyütme ve küçültme işlemlerini en yakın komşu renk veya ara renkleri tahmin (interpolasyon) yönetmi ile yaparlar. Tahmin yönteminin sonuçları en yakın komşu yöntemine göre daha iyidir, ancak her iki yöntemde de büyütme sırasında kayıplar meydana gelmektedir. Küçültme sırasında meydana gelen kayıplar veri kaybı niteliğindedir. Bir görüntüdeki piksel sayısı azaltıldıktan sonra bazı bilgiler (ince çizgiler, dokular) nihai larak yok olmaktadır. Büyütme sırasında ise her hangi bir yarar sağlanmadan dosya boyutunu büyütmüş oluruz."

Alıntı adresi: http://www.geocities.com/SoHo/Studio...cozunurluk.htm

Benim bahsettiğim konu şu cümlede açıkca ifade ediliyor..
"Küçültme sırasında meydana gelen kayıplar veri kaybı niteliğindedir. Bir görüntüdeki piksel sayısı azaltıldıktan sonra bazı bilgiler (ince çizgiler, dokular) nihai olarak yok olmaktadır."

Bu da fotoğrafı sizin "tamam çok güzel oldu" dediğiniz görüntüden çok farklı hale getiriyor.. Bütün yaptığınız ayarlar, emekler boşa gidiyor.. Mesele budur..
Elbette bu durum, kullandıkları mantık aynı olacağından, bütün proğramlar için geçerlidir..

Ekran görüntüsünü almak çok kolay.. Klavyedeki Print Screen ( üzerinde Prt Scrn ya da direk Print Screen yazar..) tuşuna bir kez basarsanız, o anda ekranınızda ne varsa, bu görüntüyü kopyalarsınız..
Bundan sonrası mouse ile yapıştırma işlemidir.. Mesela, powerpoint'te bir boş sayfa açıp yapıştırabilirsiniz.. Eğer, paint, powerpoint, photo editör gibi proğramları birlikte kullanabiliyorsanız, pek çok şey yapabilirsiniz.. Bu konuda, daha sonra örnek uygulamalar yapıp, eklemeyi düşünüyorum..Bu işlemler, size resim proğramlarını çok sevdirecektir, emin olabilirsiniz..

Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur..

Sevgilerimle..

Cihangir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön