View Single Post
Eski 04-04-2018, 17:18   #6
Mesut Temiz
Moderatör
 
Mesut Temiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 1,123
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Vyatcheslav Mesajı Göster
Merhabalar!

2 hafta önce bir süpermarket zincirinden aldığım sukulentin yaprağında anlam veremediğim kararmalar kendini göstermeye başladı. Kararmalar önce bir yumuşama olarak başlayıp ardından yaprağın düşmesiyle sonuçlanana kadar yayılıyor. Teşhisi kolaylaştırması adına satın alma işleminden sonra gerçekleştirdiğim aşamaları anlatmak isterim:

- Öncelikle onca araştırma yapmış olmama rağmen sukulentimin cinsini ne yazık ki öğrenemedim. Türünü bilen, ve benimle paylaşmaktan çekinmeyen birisi olursa gerçekten çok memnun olacağımı bildirmek isterim.

- Sukulenti eve getirdiğim akşam yapraklarında biriken tozu uzaklaştırmak adına ufacık saksısıyla birlikte oda sıcaklığındaki su altında yıkadım. Böylelikle oldukça kuru bir torfa dikili sukulentin saksısı da suya doymuş oldu. Bununla birlikte yaprakları, tozdan arındırma işlemi esnasında yumuşakça ovalarken uçlarda yer alan kırmızı tabaka soyulmaya başladı. Zannediyorum ki bu kırmızılık insan yapımı bir uygulama. Bitkiyi alırken bunun doğal bir pigment olduğunu düşünmüştüm.

- Temizlik sonrası su damlalarının yaprak üzerinde durup zarar vermemesi adına pamuklu bir bezle durulayıp çalışma masama yerleştirdim. Ertesi gün de güney cephesine bakan ve bol güneş ışığı alan balkonumun dış pervazına yerleştirdim.

- Fakat yaklaşık 5 gün sonra sukulentin yapraklarında kararmalar oluşmaya başladı. Bir gece yağmur yedikten sonra bunun oluşmaya başlaması bana bir tesadüften öte geliyor.

Sukulentim şu anda gündüz güneş gören pencerenin yanında, kalorifer peteğinin önünde yer alıyor.

Bu konu hakkında bilgisi olan ve tedavi önerebilecek kişilerin yardım etmesi karşısında minnettar olacağım.
Bitkiniz echeveria agavoides...
Boya ve sulama ile ilgili zaten açıklamalar yapıldığı için o konulara girmiyorum...
Ancak güneşle ilgili şu açıklamayı yapayım:
Bitkiniz güneşte tam formunu ve rengini alacaktır, ancak uzun süre yoğun güneş görmemiş bitkinizi birden yoğun güneşte uzun süre tutarsanız bu kez de yapraklarda yanıklar oluşacaktır. Yavaş yavaş süreyi arttırarak alıştırmalısınız...

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön