Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi M_Kara
Çok değişken olduğu için her üreticinin kendi ortam ve koşullarına göre farklılık gösterebilen bilgileri de mevcut. Bu bağlamda ben de kendi tercübe ve bilgilerimi aktarırken sizin zamanla kazanacağınız deneyimlerin en doğru çözüm olacağını biliyor ve nacizane fikirlerimi paylaşıyorum ve dikkate aldığınız için ayrıca teşekkür ediyorum.
Tam parçalanmamış meyve sebze artıklarını sisteme ekleyerek koza bırakmaları kolaylaştırabilirsiniz. Buzlukta dondurup daha sonra çıkartıp çözülmesiyle fermentasyon hızlanacak ve solucanlar daha hızlı/kolay tüketecektir. Bu tür materyallerin içerisine daha çok bırakıyorlar ve yavru solucanlar içinde yaşama yüzdesi artıyor bana göre.
BAKINIZ
Kuruması için kenara koyduğum humusun içerisinden 2-4 hafta geçmesine rağmen hâlâ solucan/yavru solucanlar çıkıyor, hele ki uygun ya da yarı uygun şartlarda ölmeleri pek kolay değil. Kolay gelsin
|
Bu güzel bilgiler için teşekkür ediyorum. Bugün sistemi aktif hale getirdim. Dışarıda kurumuş ot saman tarzı şeyler aradım ama malesef bulamadım ve biraz da stres yaptım açıkçası fazla zamanım yoktu işe gitmem gerekiyordu. O yüzden yarım yamalak oldu biraz. Mesela en alta kartonları parçalamadan bütün koydum sonra daha önceden karıştırmış olduğum çay posası ve bal kabağı kabuklarını üstüne serdim. Sonrasında birkaç karton parçalayıp koydum ve üstüne solucanları yaydım. Bunları koyduktan sonra Alta 3 cm arayla gerdiğim çamaşır ipleri esnedi biraz, bende yatay olarak koymak için demir kestirdim ve koydum. Esnemeyi engellemek adına ve güzel oldu. En azından esnemiyor. Üste doğru doldukça bakalım nasıl olacak taşıyacak mı? Şu an için üste mama koymadım altı ve mevcuttaki mamayı bitirmeleri adına. Zaten mevcut mama içerisinde muz kabuğu ve haşlanmış yemeklik kabak mevcuttu. Baktığımda muz kabuklarının altında yetişkinler, kabakların altında yavrular vardı. Zaten direk alta girdiler baktığımda biraz kokonda gördüm. Yarın fotoğrafları ekliyor olacağım.
Saygılarımla.