Konu: Çim
View Single Post
Eski 19-03-2018, 09:59   #641
Styric
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-05-2017
Şehir: KONYA
Mesajlar: 108
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Sayın Styric, malina mesajınızdaki yazıları ve fotoğrafı toparlamış, aksi takdirde ne mesajını okuyabildim ne de fotoğrafları net görebildim.

Ağaçların bahçe duvarları önünde olması iyi aksi takdirde çimin sık ve bol sulanmasından rahatsız olurlardı.
Sanırım çim alanını hazırlarken silindir çekilmemiş, oysa çim tohumu atılmadan evvel alan iyice temizlenir, taş, inşaat artıkları atılır, çim taban toprağı atıldıktan sonra hem toprağı düzleştirme hem de biraz sıkılaştırmak için silindir çekilir. Çimler sulanırken toprak yumuşayıp çöküntü yapmaması için de iyidir silindir çekmek.

Benim çim alanım 1000 metrekare; hem forumdan okuduklarım hem de buradaki hocalarımızın tavsiyesine uyarak sulamayı hiç gece yapmam. Onlar çim alanın geceye kuru toprakla girmesini tavsiye ederler ki mantarî hastalık oluşmasın.
Genelde sabah çok erken saatlerde başlar otomatik sulama, eğer hava aşırı sıcak ise ikinci sulama daha az süre ile saat 17:00 den sonra yapılır ama çim geceye kuru toprakla girer yine.

Yukarıdaki fotoğrafta çimleriniz fena görünmüyor.
Sıcaklar başlayınca mantar belli olur, siz hiç ilaçlama yapmadan mı geçti hastalık?
Zaman zaman kellikler olur ama kardeşleme ile örtülür o kel alanlar.
Çimin boyunu uzun tutmayın, makine ile kesiyorsunuz sanırım. Biçme yaparken de ilk kesimde en fazla 1/3 kesin ikinci kesimle boyunu ayarlarsınız.
Yani demek istediğim çim boyu 15 cm olmuş ise ilk kesimde 5 cm keserek 10 cm.e daha sonra da yine 5-6 cm keserek istenilen boya getirin. 15 cm lik çimi ilk kesimde birden bire 5-6 cm e düşürmeyin. Bir de mutlaka çim bıçağı keskin olsun yoksa kesme yerine koparır ve çim üzerleri tırtıklı beyaz püskül gibi görünür.

Şimdilik size yazacaklarım bunlar sorularınız olursa elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.
Büyük ihtimalle silindir çekilmemiş, ciddi çökmeler mevcut bunları artık ilerleyen zamanda düzeltmeye çalışacağım. Dün bahçede gezdim avuç içi kadar mantar çıkmış bir yerde.

Eski yönetici hep gece yapmış sulamayı 23 ile 01 arası. Benim planım ise öğlen 11 ile 13 arası sulama yapmak. Gerekirse akşam 17 gibi tekrar kısa süreli bir sulama yapmak.

Hiç bir ilaçlama yapılmadı. Sadece boncuk boncuk gübre almışlar. 1 kere onu atmışlar o kadar. Mantar ilacı tavsiyeniz nedir ? bu mantar ilacını leylandi ağacına da atabilir miyiz ? meyve ağaçları vs. Tüm bahçeyi ilaçlayalım diyorum. Ayrıca çim için gübretaş sıvı çim gübresini kullanayım diyorum. 15 günde bir atmalık. Birde bol miktarda ortanca alıp dikeceğim. Bu gübre ortanca için sakıncalı olur mu ? değerlerini kıyasladım da yakın sayılır. Yoksa direk ortanca sıvı gübresi mi alayım.

Çim boyuna ve bıçağın keskinliğine dikkat edeceğim,

Verdiğiniz değerli bilgi ve yardımınız için teşekkür ederim saygılar.

Styric Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön