View Single Post
Eski 16-03-2018, 10:25   #21
Zerlanist
Ağaçsever
 
Zerlanist's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-09-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 42
Şimdi tüfek modellerini aşağı yukarı gördük, gelelim aralarında ki farklara, yapmamız gereken tercihlere, öncelikle amacımızı belirlememiz lazım. Ne amacıyla bu işe kalkışıyoruz? Kamp yapmayı mı seviyoruz? Yoksa dağ evimizde huzursuz mu oluyoruz? Diyelim kamp yapmayı seviyoruz, kalkıp kış sezonunda Sarıkamış dağlarında mı macera arıyoruz, yoksa kıyı Ege korularında mı? Bunlar çok büyük önem arz eden konular. Sigaranızın tek bir dumanının kokusunu alan 40 50 bireylik bir yaban domuzu sürüsü anında toz olurken, ocak ayında Erzurum platolarında çevrenizi sarabilecek 14 15 bireylik, açlıktan gözü dönmüş kurt sürüsü için tek kırma bir anlam ifade etmeyebilir. Veya eşiniz de atış talimi yapsın diye aldığınız 36 numara tüfek, bilmeden inine yaklaştığınız bir boz ayı ile karşılaşmanızda, elektrik borularından çocukların yaptığı tüf tüf etkisi yapabilir. Kısacası amaç önemli.

Kalibre, daha doğrusu bizim konumuzla ilgili olarak numara, silahın çapı konularına daha evvel değindiğimiz için 12 numara fişek kullanabilen bir yivsiz tüfek diyerek, çap konusunda sınırımızı çizelim. Ha elinizde 12 numara güven veren bir tüfeğiniz var, o zaman gidin ve çok beğendiğiniz o şarjörlü 36 numara tüfeği alın tabi.

Model seçmeden evvel, kendimize uygun dipçik model ve boyutlarını, göz zevkimize hitap eden ayrıntıları belirlemeliyiz. Kimi sentetikten imal taktik dipçik sever, kimi mis gibi cevizden İngiliz kundak, tercih meselesi. Önemli olan vücut şablonumuza oturanı tespit etmek, kısa boylu biri için uzun kundak, çok uzun kollu biri için de kısa kundak rahatsızlık verir, silaha hakimiyeti zedeler. Sadece tabanca kabzeli tüfek kullanamayız bunu unutmayın, ülkemizde yasak, tabanca kabzeli taktik dipçikler olabilir, onlarda sorun yok, o dipçik omza değecek yani. Namlu boyu ise en önemli mevzu, konumuz güvenlik, üveyiğe en iyi kaç namlu gider diye tartışmıyoruz, o yüzden yasal sınırlar içerisinde ki en kısa ve en verimli namluyu seçmek durumundayız, yasal sınır 47 cm dir, bazı modellerde tercih edilir, bazılarında ise 51 cm de düşünülebilir, kalkıp 55 cm ve üstü namlu boyu alırsak yanlış yapmış oluruz. Düşünün ormanlık arazi veya dar koridorlarda, stres altında ilerliyoruz ve elimizde ki tüfeğin namlusu süpürge sapı gibi, olmaz. Kısa olacak. Nişangah sistemi de yine önemli bir konu, namlu üstü şeritli, gezsiz, namlu sonunda ki tek arpacık ile nişan alınan sistem en sadesi ve hızlı nişan imkanı sağlayanı olarak kabul edebiliriz, özellikle şevrotin fişek ve saçma dolu fişek kullanımlarında avantaj sağlar, tek kurşun atışlarında da yeterli sayılsa dahi, ondan daha iyisi mevcuttur, şeritsiz namlu üzerinde ki gez ve arpacık. Şeritli namluya göre daha keskin nişan almayı, tek kurşunu daha uzak mesafelere etkili atışı sağlar, 70 80 metreden 5 litrelik bir damacanayı rahatlıkla hedef almanızı kolaylaştırır, alta ki görsel de silaha monte halde ki namlu şeritli + tek arpacık nişangahlı, altta ki yedek namlu ise gez + arpacıklı bir namlu;



Kamp ve sırt çantası diyorsak, aracımızdan uzaktaysak tek kırma bir tüfek, uygun arazilerde, uygun mevsimlerde yeterli olur. Likya yolunda turist kafilesi yürüten bir rehberseniz, ne olur ne olmaz diyerek basit bir tek kırmayı çantaya atabilirsiniz. Dağ evinizde, ailenizin güvenliğinden kaygı duyan bir tipseniz, sizin için çoklu atış sunan, mekanizması güvenli bir sistem tercih sebebi olmalıdır, 47 veya 51 cm namlulu bir yarı otomatik veya pompalı, iyi bir tercih olabilir.

Şimdi belirtmemiz gereken bir durum var ki, otomatik tüfekler her ne kadar daha avantajlı gibi gözükseler de, kauçuk fişek vs. gibi gaz basıncı düşük fişekleri çalıştırmayabilirler, 24 gr, 28 gr gibi barut payı düşük olan saçma dolu fişeklerde, takılmalar, tutukluklar meydana getirebilirler ve çok usta bir silahsever değilseniz, bu aksaklıkları çok kısa sürede çözmek sizin için kolay değildir.

Bu sebeple, tek kırmayı çanta silahı olarak geçtik, üst üste iki namludan oluşan süperpozeyi dolum zorluğundan eledik, bolt action gibi keyif modellerini geride bıraktık, geriye kaldı bunlar;

Çifte, bilhassa mandala basıp kırmanız ile tetikleri kurulan, sadece iki fişek yerleştirilip atışa hazır hale gelen çifteler, silah kullanmakta usta olmayanlar tarafından dahi kolayca kullanılabilirler. Evde ki eş, yaşlı bir aile büyüğü, ergenliğinde bir genç bile gerektiğinde kullanılabilir, bu tip tüfeklerde fişekler dışarıda tutulmalıdır, aksi halde tehlikeli olmasının yanın da, horoz yaylarında deformasyona sebep verir, dıştan kurulan horozlu modelleri dolu tutulabilir, lakin tehlikelidir, iyi değerlendirmek gerekir.

Yarı otomatiklerde, tek kurşun veya şevrotin gibi, barut payı yüksek olan ve mekanizmayı kurma derdi bulunmayan fişek tipleri kullanılacaksa, güven veren bir firmanın göze hoş gelen bir ürünü tercih edilebilir, lakin unutmayın ki ülkemiz de fişekler sorunlu, ithal fişekler de oldukça pahalıdır, ilk ve tek silah olarak şahsen tercih etmem.

Pompalı tüfekler, güvenlik unsuru olarak bir sivil için yeterlidir. Çoklu atış imkanı sunmanın yanında, her fişek tipini ateşleyebilir ve fişeğe bağlı takılma yapmazlar, yani önce kauçuk fişek sıkarım, sonra ayı üstüme gelirse yapacak birşey yok, şevrotini basarım, silahım da güven versin, hem bende iyi kullanırım diyen adamın tüfeği pompalı tüfektir. İlk alınacak tüfek, tek olacak tüfek 12 numara, kısa namlulu ( 47 - 51 ), kendini kanıtlamış bir markaya ait pompalı sistem olmalıdır. Bolt actionları bu kategoriye dahil etmem, lakin alttan levyeli sistemler de bu grupta değerlendirilebilir, tercih meselesi.

Neden yivsiz tüfek? Yivsiz tüfek ruhsatı nasıl alınır? Fişekler mermiler nedir bunlar? Hangisi neye yarar? Yivsiz tüfek sistemleri nelerdir? Hangi sistem ve neden seçmeliyiz? gibi konular geride kaldı. Yivsiz tüfek ruhsatı ile neler yapılabilir neler yapılamaz? Silahın güvenliği nasıl sağlanır? Silahla güvenlik nasıl sağlanır? Hırsız problemi, çocuklar var her yeri karıştırıyorlar eve silah sokamam problemi, neden bu kadar uğraşıp deli gibi yazıyorum vs. gibi konuları da kendi adıma sonraya bırakıyorum. Saygılar.


Düzenleyen Zerlanist : 16-03-2018 saat 12:15
Zerlanist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön