View Single Post
Eski 16-03-2018, 10:23   #19
Zerlanist
Ağaçsever
 
Zerlanist's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-09-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 42
Pompalı av tüfeği, namlunun altında bulunan boru tipi şarjöre, fişeklerin yatay olarak stoklanarak, pompanın el ile çekilip itilmesi vasıtasıyla atışa hazır hale gelen, çoklu ateş gücü sağlayan önemli bir yivsiz tüfek tipidir. Namlu altında ki boru tipi yatay şarjör, tüfeğin modeline göre 4 ila 8 av fişeği arasında bir kapasiteye sahiptir. Şarjöre fişekleri dizdik diyelim, solak olmayan bir kullanıcı tetik için sağ elini, dipçik için sağ omuz - göğüs boşluğunu kullanır, sol el ise pompadadır, sol el sertçe çekilir, varsa namlu yatağında ki boş fişek bu hamle ile dışarı fırlatılır, aynı zamanda şarjör de sırada ki fişek, kaşık ya da kol diye tabir edilen parça üzerine düşer, tetik yayı da kurulmuş olur, sol elin pompayı itmesiyle birlikte de dolu fişek namlu ağzına sürülür ve mekanizma kilitlenir, aynı döngü için önce tetiği çekip ateşlemeniz gerekir. Hemen hepsi boru tipi şarjörlüdür, alltan kutu şarjörlü az sayıda modeli olsa da, ucubeye benzemektedir, yokmuş gibi davranmak lazımdır. Sırdan bir pompalı av tüfeği örneği;

Pompalı sisteme benzeyen başka platformlar da vardır burada ki esas olay, tek kırma veya çift kırma gibi sınırlı fişek kapasitesinin aksine, haznesi geniş olan, mükerrer atışlı bu tüfeklerde fişek ateşlendikten sonra, tamamen manuel olarak yeni fişeğin namlu yatağına sürülmesidir. Örneğin yine alttan boru tipi şarjöre sahip, tetik altından kurulan, levyeli diye tabir edilen modeller; ( bu modelin yivli .38 ve .45 kalibre olan Winchester modelini western filmlerinden hatırlayacaksınız, burada ki görseller ise yivsiz tüfeklere ait. Yani yivsiz ruhsatı ile, 36 numara yivsizine sahip olabilirsiniz, hatta şu an kaliteli türevleri yurdumuzda üretilmektedir. )

Bu altta ki görsel de ise bolt action - kurma kollu diye tabir edilen, taşıma ruhsatlı yivli silahlarda hemen hemen tek seçenek olantüfek tipi var, tabi yine bizim konumuz yivsizler. Kurma kolu yukarı kaldırılır ve geri çekilir, böylece namlu ağzında ki boş fişek atılır, iğne için yay kurulur, sonra mekanizma ileri ittirilir ve 'varsa'* altta ki şarjörden yeni fişek alınarak, namlu yatağına oturtulur, ve kol aşağı bastırarak mekanizma kilitlenir, herşey hazırdır; ( * bu modelin tek atışlı versiyonu, alttan kutu şarjörlü versiyonuna göre çok daha fazladır. )

Bu da alttan kutu şarjörlü bir bolt action;


Toplu tabanca mantığıyla çalışan, ancak küçük çaplara uyarlanabileceğinden 36 numara olarak üretilmiş , topuna 5 adet fişek alan bir yivsiz av tüfeği; ( tetik çekilirken mekanizmada ki tırnak topu çevirir, sırada ki dolu fişek namlu önüne yanaştığı esnada tırnağın diğer tarafında ki stoper sayesinde top sabitlenir ve tetiğin çekilmesi ile gerilip yükselen tetik, boşa düşer ve hızla inip kapsülü patlatır. 12 numara gibi iri fişeklerde bu sistem uygulanırsa, topun genişliği irice bir bardağı rahatlıkla geçer, yani hantal bir tüfek meydana gelir, anlamsız olur. )

Zerlanist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön