View Single Post
Eski 15-03-2018, 18:16   #63
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Domatesten tohum alırken, tohumun jel tabakasından ayrılmasının bir zorunluluk olduğunu söyleyen herhangi bir mesajım yok. Burda, tohum saklama yöntemlerinden birinin nasıl yapıldığını anlattım. Bu yöntemin, içerdiği fermentasyon işlemi sayesinde, çimlendirme sonrasında gelişecek fidelerin çeşitli hastalıklara karşı toleransını arttırdığı biliniyor. Olgunlaşan meyveleri toplamasanız, yere düşseler, onlar da yerde aynı şekilde bozunacaklar ve jel tabakanın erimesinden sonra şartların olgunlaşmasıyla (nem, baharla birlikte sıcaklıkların yükselmesi) tohumlar meyvenin düştüğü yerde de çimlenecek.

Siz, meyveden çıkardığınız tohumları doğrudan çimlendirmişsiniz. Sizin yaptığınız, herhangi bir depolama yöntemi içermiyor (tohumları kurutmamışsınız). Zaten çimlendirme ortamına aldıktan sonra da, jel tabakanın bozunmasının ardından tohum çimleniyor çünkü jel tabaka, tohumun çimlenmesine engel olan bir çimlenme inhibitörüdür.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahsen2 Mesajı Göster
Geçen hafta yani 7 mart 2018 semt pazarından aldığım iri domatesten salata yaparken, iri iri çekirdekleri olduğunu farkettim. Doğranmış salatadan seçtiğim bir çok tohumu jel tabakası ile birlikte perlitli kaseye koymuştum, Bugün itibariyle hepsi kök salmaya başlamışlar. Onları saksıya aldım. 1 haftada kesin sonuç. tohumu jel tabakasından ayırmanıza gerek yok. o tohumun besleme sıvısı. Tohum ondan besleniyor.
yaptığım deney ev içinde değildi, balkonda. Ama Antalya zaten sıcak. Başka şehirlerde olmaz sanırım.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön