View Single Post
Eski 13-03-2018, 05:32   #18
asduskun
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-06-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 28
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dusunenadam Mesajı Göster
Değerli arkadaşım, öncelikle geç cevap yazdığım için özür dilerim. Ahşap bonsai saksısı konusunda epey bir uğraştım. Ahşap saksı ne yaparsanız yapın seramik saksı kadar uzun ömürlü olmayacaktır. Öncelikle bunu belirteyim. Ancak plastik saksılara göre hem daha sağlıklı, hem istediğiniz model ve ebatta, hem de daha dekoratif olacaktır.
Ahşap saksı için en büyük handikap sürekli suya maruz kalacak olmasıdır. Saksınızı büyük, mesela yekpare bir kütükten yapacaksanız ağacın kendi bünyesinde bulunan mikroorganizma, suyun da desteğiyle işini yapmakta çok fazla gecikmeyecektir. Eğer daha küçük örneğin 20 cm boyunda bir saksıyı yekpare bir tahtadan oymayı düşünüyorsanız unutun. Suyu görür görmez çatlayacak, bozulacaktır. (Bu bilgi ve ölçüleri bonsai saksısına göre değerlendirin lütfen) Bu yüzden ben saksılarımı hep 5 parçayı birleştirerek yapıyorum. 4 kenar ve bir taban. Ağacın lifleri her kenara uzunlamasına denk geldiği için ağacın çalışmasını (deforme olmasını) ancak bu şekilde minimize edebilirsiniz.
Çok sağlam ağaçların tahtaları yapı marketlerde satılıyor. Bulabilirseniz bunlardan yapın. Yoksa çam veya sedir tahtası da olabilir ama mutlaka birinci sınıf fırınlanmış tahta olmalıdır. Saksıyı kendiniz mi yapacaksınız yoksa zaten mevcut mu bilemediğim için böyle uzun yazıyorum kusura bakmayın.
Saksı parçalarını birleştirmek için metal bir şeyler (vida, çivi vs.) kullanmayın. Yine aynı tahtadan 5 mm, 1mm ve 10 mm.lik çiviler kullanıyorum ben.
Parçaları birbirine yapıştırmanız ve yukarıda bahsettiğim ahşap saplamalara da yapıştırıcı kullanmanız gerekecek. Ağaç tutkalını unutun. Ağaç tutkalıyla yaptığınız saksı ilk sulamada dağılır. Diğer japon tarzı veya silikon yapıştırıcılar da hem zararlı kimyasallar var hem de onlar da ikinci sulamada dağılır. Tecrübeyle sabit.
Deniz tutkalı kullanmalısınız. Ancak çoğu deniz tutkalı zehirli kimyasal içeriyor. Benim kullandığım bir marka var. Biraz pahalı. Canlılara zararsız olduğu söyleniyor ve diğeri gibi pis kokmuyor. Şimdiye kadar bende bir sorun oluşturmadı. İsterseniz markasını verebilirim.
Ahşap saksınızın dış kısmını verniklemenin hiç bir zararı yok. Ben saksılarımın dış kısmına öncelikle bitkisel ahşap boyası kullanıyorum. İstediğim renge boyayıp iyice kuruduktan sonra, hemen hemen 4 kat sentetik vernik kullanıyorum. Her katın da neredeyse bir gün kurumasını bekliyorum. Çünkü ahşap suyu sünger gibi çekiyor ve dış kısım dayanıksız olursa patlatma yapıyor.
iç kısmını sudan yalıtmanın (bir süre) tek yolu vernik ama vernik suda çözülüyor ve bitkiyi zehirliyor. Aslında şunu söylemeliyim. İç kısmı da yalıtınca saksının plastik saksıdan pek bir farkı kalmıyor. Bu yüzden iç kısma hiçbir şey sürmeseniz daha iyi. Benim bazı ağaçlarım bu şekilde gayet mutlular. Kökleri neredeyse saksıyla birleşiyor.
Bununla beraber ille de içeriyi de kaplayacaksanız, mobilya imalathanelerinde çürümeyi engelleyecek maddeler var. Bulmak biraz sıkıntılı ve su mefhumu düşünülmemiş. Ben bunlardan da kullandım. 2-3 senelik saksılarım var ve henüz bir sıkıntı yaşamadım. Ancak ucuz ve kolay bulunur bir madde derseniz lime sülfür tavsiye ederim. 2 kat sürün ve her katı çok çok iyi kurutun.
Ben en son yaptığım saksılarda, daha önce söylediğim gibi iç tarafa hiçbir şey uygulamıyorum. Bitkilerin daha çok hoşuna gidiyor. Toprak tamamen havasız kalmıyor. Suyun bir kısmı ahşap tarafından emiliyor. Aşırı sulama yapmanızın imkanı yok. Ayrıca bitki susuz kaldığında da bu defa ahşapta depolanan su devreye giriyor.
Benim gibi saksınızın iç tarafına yalıtım yapmayacaksanız kullanacağınız toprağa biraz odun kömürü tozu ve biraz da kükürt ekleyin. Böylelikle ahşabı çürüten mikroorganizmalar üreyemeyecek, saksıdaki bitkinize mantarımsı hastalıklar gelmeyecek, hem de toprağın PH değeri düşük olacaktır.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Selamlarımla...


Hocam ben böyle ayrıntılı bir bilgi okumadan youtube daki bu videoyu https://youtu.be/bPcXoOuDA-I

İzleyerek saksı yapmak istedim burada içinde kaplama olarak kullandığı malzeme ziftli kağıt mı? Bundan kullansak da olur mu paletten yapılan bir saksı için. Bir de bezir yağı denen bir madde duydum. Bunun ahsabi koruduğunu duydum sudan falan doğru mudur acaba?


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

asduskun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön