View Single Post
Eski 12-03-2018, 16:43   #1662
Dumlupınar
Ağaç Dostu
 
Dumlupınar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-08-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,916
Arkadaşlar,sorular ve cevapların arası çok açılsın istemiyorum.Bu yüzden peş peşe cevaplayıp bitirelim.
13.soruyu cevaplıyoruz.

Frezyaların tohumdan üretimi ;

Frezyaların çiçekleri geçmeye başlayınca sulamaya devam edelim.Yine tam güneş gören alanda dursunlar.Çiçek sapları kesilmeyince yavaş yavaş tohum kapsülleri oluşmaya başlar.Mayıs sonuna kadar kapsüller kurur.Kuruyan kapsüllerin içinden tohumları alıp,gölge bir alanda Eylül ayına kadar saklayalım.

Tohumların ekileceği toprağı acele etmeden özenle hazırlayalım.Toprak son derece hafif,geçirgen ve sulama suyunun süzülüp topraktan uzaklaşacağı yapıda olmalıdır.


Eylül ortalarından itibaren hazırladığımız torf,perlit,kumlu bahçe toprağı karışımına solucan gübresi ilave edelim.Tohumları bu karışımı doldurduğumuz saksı toprağının üstüne serpelim.Tohumların üstünü 2 cm.kadar toprakla kapatalım.Derinlemesine sulayalım.Güneş görmeyen serin bir alana saksıyı alalım.1 ay içinde tohumlar çimlenecektir.

Bundan sonra dikkat edilmesi gereken bir kaç nokta var.Tohumlar çimlenir çimlenmez birden güneşe çıkarmayalım.Yaz sıcakları Ekim civarı dinmeye başlasada mini frezyaları bu derecedeki sıcaklarda yakabilir.

Saksılarını bir tül parçasıyla filtre ederek,mini fideleri yavaş yavaş güneş ışığına alıştıralım.Fazla ve gereksiz sulamadan kaçınalım.Fazla sulama kök boğazı çürüklüğü yapar.

Bu şekilde büyüyen yavru frezya soğanlarını Mayıs sonu sökelim.Eylül sonunda tekrar 3-4 cm.ara ile dikelim.

Dumlupınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön