View Single Post
Eski 09-03-2018, 13:37   #36
erenaydin
Ağaçsever
 
erenaydin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2015
Şehir: Özbekistan/Taşkent
Mesajlar: 30
Şimdi bu hastalıktan muzdarip arkadaşlara bu hastalık için düzenli olarak yapılması gerekenleri yazıyorum,
Öncelikle Erwinia mücadelesi Kış aylarından başlar ve bir önceki yapılan yanlışlar bu dönemde telafi edilir.
1) budamada bir önceki sezondan kalan hastalıklı ağaçlar, belirtinin 40 cm altından kesilir. Dikkat edilmesi gereken nokta şudur eğer hastalık gövdede ve anaç kısmına kadar inmiş ise fidan bahçeniz için enfeksiyon kaynağı olmaktan başka hiç bir işe yaramaz.. Bütün hastalık kaynakları sökülüp uzak bir yerde yakılmalıdır.
2) budama bittikten sonra arazide dal bırakılmamalıdır. Dal parçalama gibi saçma uygulamalardan uzak durun eğer bu hastalık varsa...
3) budama esnasında yaptığınız kesiklere ve makaslara Sodyum Hipoklorit veya Hidrojen Peroksit sıkın, Dikkat kestiğiniz dalların kısmına da diyorum dikkat edin lütfen.
4) Budama öncesi 2 kez ve budama sonrası 2 kez olmak üzere 5 kg/ha dozunda Bakıroksiklorür %50 uygulaması yapın. ( bu çok önemlidir.)
5) Gözler kabarmaya başladığında Bion 50 WG 175 gr/hektar, balon çiçekte Bion 50 WG 175 gr/hektar, Full Çiçekte Regalis (BASF) 1,5 lt/hektar, Taç Yapraklar dökülmeye Başladığında Regalis 1,5 kg/hektar ve 8 gün aralıklarla 3 kg/hektara Aliette (Fosety-Al) uygulamalarını yapın. Bion ve Regalis bakterisit veya fungusit değildir. Bu iki preparat Regülatördür ve çiçeklenme periyotunda hastalığın giriş yaptığı açıklıkları daha çabuk kapatırlar.
6) yıl içerisinde kültürel önlem açısından sürekli hastalık taraması yapılmalı ve hastalıklı dallar 30 cm den çıkarılmalıdır. Kesim yerlerine ve makaslara %10 Sodyum Hipoklorit sıkılmalıdır.

Evet arkadaşlar bu uygulamalar bizzat Fransa ve İtalyada uygulanmaktadır. Regalis ayrıca ağaçları periyodiziteye girmekten de kurtarır. Bol ve düzenli ürün alırsınız.. Kesinlikle bu uygulamaları yapsanız bile hastalığı %100 silemezsiniz ancak bu şekilde uygulamalar yaparak hastalığı %5 sınırında tutabilirsiniz ve budama ile halledersiniz. Ayrıca Ateş yanıklığının en büyük vektörleri olan böceklerden insektisit, kuşlardan ise beyaz file kullanarak mücadele edebilrisiniz. Bol kazançlar..

erenaydin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön