View Single Post
Eski 07-03-2018, 12:04   #26
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 743
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Poizer Mesajı Göster
Organik gübre için araştırmaya devam ediyorum. Koyun gübresi ayarlama durumumuz var. Ancak tam yanmış olup olmayacağı konusunda çekincelerim var.

Gübreyi atar atmaz pulluk ile sürdürmeyi düşünüyoruz.

Tarım müdürlüğünden arkadaşlar ile görüştüm. Demir ve kükürt içerikli gübreler tavsiye etti. Araştrdığım kadarıyla "Amonyum Sülfat" veya halk arasında bilinen adıyla "Şeker Gübresi" tavsiye ediliyor.

Araştırmaya devam ediyorum.
Demir ve amonyumlu gübreyi neye dayanarak tavsiye ettiler acaba genel bir noksanlık mı varmış o bölgede çünkü sizin analiz raporunuzda bununla ilgili bir analiz bulunmuyor kireç miktarı çok fazla öncelikle bunun düşürülmesi gerekli ve daha sonra da organik madde miktarı yükseltilmeli.Bu noktada hemen akla gelen herhangi bir çiftlik hayvanının gübresi,kendiniz hayvan yetiştirmiyorsanız benim önerim hazır satılan fermente hayvan gübreleri kullanmanız,bu gübrenin en önemli artıları içerisinde yabancı ot bulunmuyor,hastalık yapıcı herhangi bir organizma bulunmuyor,tamamı fermente olmuş halde ve en önemlisi içeriğini görebiliyorsunuz ve ne kadar kullanmanız gerektiğini eksikliğe göre belirleme şansınız var diğerinde bir ölçü bulunmuyor kg vs içindeki tuz, fazla azot es geçilip ne kadar çok o kadar iyi mantığıyla kullanılıyor ancak görüyoruz ki yarardan çok zararları daha fazla hatta bitki gelişmesi tamamen durmakta veya hastalıklara ve zararlılara açık hale gelmekte ilave edilmiş fazla azottan dolayı,yine diğer elementlerin fazla olması da yine birbirleri arasındaki oranı ve sinerjiyi yok etmekte.
Arazinizdeki en önemli sorun kireç miktarı kireçli topraklar kalsiyum karbonat miktarı fazla olan topraklardır tabi kalsiyum tek başına elementel halde değilde fosfor ve demir gibi elementlerle bileşik şeklinde bulunur ya da kalsiyum karbonat şeklinde bulunur yani toprağınızda fosfor potas ya da başka elementlerin fazla çıkması hiçbir anlam ifade etmemektedir çünkü toprağınızda kireç miktarının fazla olması hem ph'ı yükseltecek hemde topraktaki bitki besin elemetleriyle bileşikler oluşturarak bitkinin bunları almasını güçleştirecek.Bu sorunu çözmek için elementel kükürt kullanmalısınız yine toprak analizine göre toprağınızda bulunan kireç yani kalsiyum karbonat miktarını çözecek ya da kükürtle bileşik oluşturmak için gereken kükürt miktarını hesaplamanız gerekli.Muhtemelen amonyum sülfatı da kükürtlü bir bileşik olduğu için önermişler ancak etkisi uzun vadede ortaya çıkabilir çünkü amonyum sülfatta bir bileşik hatta tuz içeren bir bileşik olduğu için öncelikle bu bileşiğin çözülmesi sonra serbest kalan kükürdün işlevini yerine getirmesi gerekli bu yüzdeb elementel kükürt kullanmanız daha hızlı sonuç verir.
elementel kükürt fermente çiftlik gübresi ve leonardit toprağınızı ıslah etmeyi bazı önemli sorunları çözmenizi ve iyi ürün almanızı sağlar.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön