View Single Post
Eski 06-03-2018, 22:46   #1608
agacayaslan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-02-2018
Şehir: Mersin
Mesajlar: 23
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hale Erkoc Mesajı Göster
Herkese Merhaba,

Bu konu ile ilgili forumda bulabildigim tum yazilari okudum ama tam olarak sorumun yanitini bulamadim. Saksida sebze yetistirmek icin harclar ile ilgili internette arastirma yaptigimda Turk kaynaklarin cok buyuk bir kismi bahce topragi/ciftlik gubresi/dere mili formulunu verirken yabanci (ozellikle Amerika-Kanada) kaynaklarin buyuk bolumu icinde gercek toprak barindirmayan harclar veriyor. (cocopeat tabanli). Bunun topraksiz tarima girebilecegini dusunuyorum ama sonrasinda bakim/gubre vs konularinda ise kaynaklar bu sefer cok benzer metodlar oneriyorlar.

Yukarida saydigim nedenlerle oldukca aklim karisti. Ornegin, cocopeat/solucan gubresi/perlit-vermikulit karisimli bir saksi harcinin bahce topragi/ciftlik gubresi/dere mili karisimina gore avantajlari, dezavantajlari nelerdir sizce? Elbette ki; ticari amacli uretim yapmayacak bir kisi icin soruyorum bu soruyu.

Ve bu iki saksi harci icin bakim, bitki besleme farkli mi olacaktir sizce?

Suphesiz ki cok ugrasirsam bir cuval bahce topragi bulabilirim ama hem icinde ne gibi kimyasallarin bana gelecegini bilemiyorum, hem de digerlerini acikcasi temin etmek daha kolay. Yine de, kolaylik icin yanlis birsey yapmak da istemiyorum.

Yanitlariniz icin simdiden tesekkurler.

Hale

Merhaba;
Benim kullandığım karışım şöyle:
-1 ölçü steril orman altı toprağına karşılık

-1 ölçü solucan gübresi
-3 ölçü baltık torfu (ithal)
-yarım ölçü tarımsal perlit
-çeyrek ölçü steril, yıkanmış dere kumu

Yüzeye ise ince bir vermikülit tabaka atıyorum. vermikülit nemli ve kuru iken renk farklılığı gösterdiğinden pulverize sulama zamanını takip edebiliyorum.

Saksı altına 2 santimetre kalınlığında lav taşı diziyorum. eğer imkanınız varsa bunun üzerine yarım santim yüksekliğinde yıkanmış + bez içinde dövülmüş deniz kabukları veyahut da yıkanmış un haline getirilmiş yumurta kabuğu kullanabilirsiniz.

Aşağıdan yukarıya doğru sıralama:

Saksının deliklerinin hemen üzerine file (toprağı dökülmesin diye)
Filenin üzerine 1-2 santimetre yüksekliğinde lav taşı.
Onun üzerine yarım santim yıkanmış, dövülmüş deniz kabuğu veya yumurta kabuğu;
Kalanın tamamı toprak harcı.

Bu karışım sizin ihtiyacınızı fazlasıyla sağlayacaktır. Eğer hala içinize sinmez ise saksıyı doldurmadan önce taban gübresi de atabilirsiniz ama bu karışımda sebze vermeyecek bitki olduğunu zannetmiyorum.

Peki toprağı nasıl sterilize edersiniz?

Orman altından topladığım toprağı 2mm elekten geçirdikten sonra birer kiloluk gruplar halinde fırın torbalarına doldurarak fırına sürüyorum. Fırında 110 derecede 30 dakika pastörizasyon işlemine tabi tuttuktan sonra torba içinde nemini çekmesini bekleyip 10 litrelik yaprak bidonlarına dolduruyorum.

Bu sayede topraktaki zararlı canlıların %90 dan fazlası ölüyor. yabani ot tohumları da ölüyor. Böylece böceklenme, kurtlanma, solucan, güve, küf, maya, mantar, nematodlar yok olacaktır.

Eğer imkanınız varsa orman altı toprağı (tınlı toprak) dışında bir de killi toprak elde edip onu da pastörize edin. Bazı bitkiler killi toprak sevdiği için harcın toprak karışımına onu kullanırsınız.


Ölçü derken neyi kast ediyorum?
Bakkal küreği diye tabir edilen, çerez vb. satışında veya kedi kumu küreği olarak kullanılan plastik küreği kullanıyorum.

agacayaslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön