View Single Post
Eski 22-02-2018, 22:53   #82
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nanemolla Mesajı Göster
Sn meyvelitepe ben yanlış anlamıyorsam 3 nolu mesajınızda ısırgan otu,comfrey vb bitkilerin yapraklarından yapılan gübre çayınında içine katıldığında güzel sonuç alırsınız tarzında bir ifade yer alıyor.cümleyi yanlışmı yorumladım acaba?
Ve iyiki burdan sormuşum o zaman : )
Evet, doğru söylemişim.

#3 nolu mesajda bahsedilen çay oksijensiz ortamda, fermantasyon yoluyla yapılan çaydır. Bir bakıma otların turşusunu yapmak gibi bir şeydir ve fermantasyon 3 hafta kadar sürer. Laktik asit bakterileri içeren serum bu çayın kokuşmasını, zararlı bakterilerin çoğalmasını önler. Yapraklardaki her türlü şeker laktik asit bakterileri tarafından tüketilerek ortama hakim kalırlar. 3 haftanın sonunda kullanılmaz ise ortamda besin kalmayacağından ortam zararlı bakterilerin hakimiyetine dönebilir.

İrfan çayı ise fermantasyon değildir. Yapraklardaki hücrelerin hızlı dekomposizyonu sayesinde içerdiği minerallerin kısa sürede suya geçmesini sağlar. Hızlı havalandırma metodu ile yapılır. İçerdiği bakteriler oksijen seven bakterilerdir. Havalandırma devam ettiği müddetçe zararlı bakteriler üreyemez ve dört gün içinde kullanılabilir duruma gelir. Bu usul ile yapılmış çayda yapraklardaki şekerler oksijen seven bakteriler ve mayalar tarafından tüketilir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön