Bu arada 2017'nin sonlarına doğru, Türkiye'deki Slow Food şubesini marul dolması lüpletmekten öteye götüremeyen yerli ve milli Slow Foodçulara inat güzel bir gelişme yaşandı
Amerika'nın önde gelen mutfak tarihçilerinden (daha çok Güney yemeklerini ve tohumlarını araştırıyor) Prof. David Shields, Slow Food Ark of Taste'in Güney komitesine beni de davet etti (son kitabı
The Culinarians: Lives and Careers from the First Age of Fine Dining önemli bir kaynaktır). Ben her ne kadar Anadolu tohumlarını yetiştirsem de, tohum çalışmalarımı bildiği için katkıda bulunmamı istedi; hiç düşünmeden kabul ettim. Komitede benimle birlikte, Güney Carolina'nın tecrübeli karpuz yetiştiricisinden Thomas Jefferson'ın Monticello'daki tarihi evinin (
https://www.monticello.org/site/hous...storic-gardens) bahçecisine kadar farklı işler yapan 7 kişi bulunuyor.
Ark of Taste (
tr. Lezzet Gemisi), kabaca Slow Food'un her ülkenin kendi içindeki atalık ve genelde nadir, lezzet ve ürün geçmişi/hikayesi en az iki nesil öncesine dönük şekilde belgelenebilen sebze, meyve ve hayvan ürünlerini kapsayan bir listesi. ABD için bu liste, ülkenin büyüklüğü ve yetiştirme/gelenek farklılıkları göz önüne alınarak farklı bölgelere ayrılmış. Benim görev aldığım komite, ülkenin Güney eyaletlerini inceliyor. Komite, listeye aday gösterilen ürünleri değerlendiriyor ve değerlendirme sonunda oylama yapıyor. Oylamadan geçen ürünler, listeye ekleniyor. Listeye eklenen ürün ve üreticisi teşvik ediliyor ve hem korunması hem de üreticisine gelir kaynağı sağlanmış oluyor. Prestijli bir liste olduğu için, üreticiler fiyatlandırmayı ona göre yapıyorlar.
Listenin güncel halini
burda ve bölgelerle ilgili ayrıntıları
burda bulabilirsiniz.