View Single Post
Eski 15-09-2007, 22:22   #1
Arzu Kasapoğlu
Ağaç Dostu
 
Arzu Kasapoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,813
şerbetçiotu

Maya otu olarakta bilinir.Kendirginler familyasından,tırmanıcı bir bitkidir.Anayurdu Avrasya ve Kuzuy Amerikadır.Türkiye'de Kuzey Anadoluda yetişir.Yaklaşık 7,5 m kadar uzayan sarılıcı gövdeleri yapraklarla birlikte kışın ölür, ertesi yıl yeni sürgünler verir.
KULLANIM YERLERİ
Şerbetçiotunun dişi çiçekleri 1200 yıldır bira yapımında kullanılmaktadır.Bu nedenle yalnızca dişi çiçekli bitkilerin tarımı yapılmaktadır.Biraya acımsı bir tat ve aroma verir.Şerbetçi otunun çiçeklerinin bileşiminde uçucu yağlar,acı maddeler, humulun, lupulun(100'ün üzerinde aroma maddasi) ve tanen bulunur.
Yatıştırıcı, uyku getirici, iştah açıcı, safra kesesini yatıştırıcı olarak faydalanılır, ayrıca kozmetik sanayiinde de kullanılır.
İÇ huzursuzluğu ve uykusuzluğa karşıda etkili olan şerbetçiotu, östrojen etkisi yapabilen maddeler içerdiğinden adet kanamalarını erken başlatabilir.Sinirsel kökenli kalp düzensizliklerinde kalp ritmi bozukluklarında, hafif depresyonda da etkili bir bitkidir.
KULLANIM ŞEKLİ
Bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış şerbetçi otu kozalağı, kaynamış suda on dakika haşlanır ve süzülür.Gün boyu taze demlenmiş bitkiden üç bardak içilebilir.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Arzu Kasapoğlu : 15-09-2007 saat 22:29 Neden: Şifalı bir bitki ve ticari olarak tarımı yapılabilir
Arzu Kasapoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön