View Single Post
Eski 18-02-2018, 09:46   #68
Sred
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-02-2018
Şehir: Antalya
Mesajlar: 3
Merhaba,

Foruma yeni üye oldum, ancak bir süredir takip ediyordum. Bu forumun görebildiğim en büyük sorun çok kişinin soru sorması, kimsenin cevaplamaması bence. Her konuda insanlar bilgi istiyor ama cevap yazan kişi sayısı bir veya ikiyi geçmiyor. Gerçi her forumda durum aynı. Her neyse...

Dilim döndüğünce aşı konusunu detaylıca cevaplandırmaya çalışacağım.

Antalya'da ikamet etmekteyim. Limon, portakal, mandalina bizde her apartman bahçesinde yetiştirilir. Aşı konusunda oldukça deneyimliyim. Bu işin okulunu okumadım. Ama çocukluğumdan beri büyüklerimizden öğrendiğimiz şekilde eşe dosta limon, portakal, mandalina aşılarım. Çekirdekten turunç fidanı yetiştirip, aşılayıp isteyen eşe dosta dağıtırım. Ücret karşılığında bu işi yapmıyorum. Bu konuda mesaj atmayınız. Kendiniz rahatlıkla yapabilirsiniz. Sormak istediklerinizi buradan sorabilirsiniz.
Hali hazırda şu an terasımda 1 yaşında limon ve portakal aşılanmış 8 yane fidem var. Şubat başında aşılamıştım. Neyse fazla uzatmayalım.

Öncelikle aşı zamanına değineceğim. Aşı zamanı bölgeden bölgeye değişir. Biz Antalya'nın deniz seviyesine yakın kesimlerinde o yılki mevsimin gidişatına göre şubat, mart başı gibi sürgün göz aşısı yaparız. Daha soğuk ama don olmayan kesimlerde mart, nisan gibi sürgün göz yapılabilir. Kışın daha sert geçtiği yerlerde ise sürgün göz olmaz. Ekim, kasım gibi durgun göz yapılabilir.

İkinci olarak göz alımına değineceğim. Gözleri alacağınız ağacı iyi seçmelisiniz. Antalya'da bizim seçeneğimiz bol. Sokağa çıkıp iki sokak yürüsem 20 tane anaç ağaç bulabilirim. Ama diğer kesimlerde iyi ağaç bulma konusunda sıkıntı çekebilirsiniz. Gözleri alacağınız ağaç %100 sağlıklı, dikensiz ve iyi meyve veren bir ağaç olmalı. Gözü, geçen yılki veya o yılki sürgünlerden mutlaka ama mutlaka meyve veren bir daldan almalısınız.

Aşılama işlemini yazarak anlatmayacağım. Çünkü olayı gözlerinizle görmeniz gerek. Bunun için iki video ekleyeceğim. İnternette bu işi en iyi tarif eden videolar bunlar. Bizim uyguladığımız yöntem de bire bir videoda anlatılan yöntem. Sadece dikkat etmeniz gereken bir kaç çok önemli ipucu vereceğim. Bunlara dikkat ederseniz aşınızın tutma ihtimali %90'ın üzerinde olur.

1. Aşı zamanını yaşadığınız bölgeye göre çok iyi ayarlamalısınız. Yukarıda bahsettim. Zamanı iyi ayarlamazsanız aşının tutma ihtimali düşer."
2. En önemli madde: Aşı gözünün içi mutlaka dolu olmalı. Video'da detaylı olarak tarif ediliyor. Bu madde çok önemli. Gözün içi boş olursa aşı tutmaz, emekler boşa gider. 1.video'nun 18:14 dakikası ÇOOOK önemli. Video'da hocam mükemmel anlatmış. Bunu sağlamadan aşıyı tutturamazsınız.
3. İyi ekipman kullanın. Aşı çakınız, budama makasınız ve aşı bandınız iyi ve temiz olsun. Aşıya toprak, çamur...vs sürmeyin.
4. Yapmadan önce aşağıdaki videoları tekrar tekrar izleyip önemli yerleri not alın.

1. Video:
2. Video:

Sormak istediğiniz diğer her şeyi bu başlık altından sorabilirsiniz.

Kolay gelsin.


Düzenleyen Sred : 18-02-2018 saat 11:23
Sred Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön