View Single Post
Eski 15-02-2018, 15:46   #2
Doku_Kültürcü
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,127
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eukalyptus Mesajı Göster
Akdeniz sahilinde; deniz tuzu ve sıcaklıklarının karaya etkisi var mıdır?

Eğer var ise;

1. Kaç metre mesafeye kadar tuzluluk etkisi vardır ve % kaç civarıdır?

2. Kaç metre mesafeye kadar sıcaklık etkisi vardır ve % kaç civardır?

Bu soru biraz saçma gibi gelebilir, herşeyi hallettik bir hindistan cevizi eksik kaldı şeklinde düşünenler olabilir.

Hindistan cevizi palmiyesi akdeniz ikliminde yetişmiyormuş, biraz araştırma yaptım, yetişmeme nedenlerini öğrendim.

Akdeniz iklimi kış mevsimleri yağışlı ve biraz serin geçiyor, buda hindistan cevizinin en hassas yeri olan kökleri için çok zararlı koşullar anlamına geliyormuş.

Kökler uzun dönem kış ve ıslak zemine maruz kaldığı için mantar hastalığına yakalanıp hindistan cevizi palmiyesini öldürüyormuş.

Dünyada, bizim güney sahillerimize benzer koşullarda olan ülkeler var, örneğin Kaliforniya gibi akdeniz koşulları bulunan ülkelerde küçük çapta hindistan cevizi yetiştirme deneyleri yapılmış. Köklere, kış aylarında sensörlü ısıtıcı kablolar yerleştirmişler, yahut kökleri kış mevsiminde yağmur suyundan korumuşlar, böylece başarılı sonuçlar alınmış.

Ancak, bir önemli unsur var ki, buna dikkat çekmek istiyorum, bitkilerin çoğu tuz ve tuz oranı yüksek topraklardan hoşlanmaz; ancak tam aksine hindistan cevizi palmiyesi tuzdan hoşlanır, tuz köklerini besler, ayrıca olumsuz etkenleri tolere etmesi için tuz, koruyucu bir kalkandır, yani kısacası tuz hindistan cevizi palmiyesinin dopingi gibi bir şey.

Bu bağlamda, sahillerimiz ve akdeniz suyu sıcaklıkları kayda değer bir yükseklikte, mikroiklim sahillerde, denize çok yakın alanları tespit edip adaptasyon çalışmaları başlatılması gerektiğine inanıyorum; tabi bu işlerle kimler uğraşıyor, ülkede kurumsal alanlarda yahut belediyelerde bu konu üzerine araştırma yapanlar var mı bunu bilmiyorum.
Tuz, bütün bitkiler için stres sebebidir. Tuz demek, ozmotik basıncın yüksek olması anlamına gelir. Bu ise bitkinin su alamaması demektir. Hindistan cevizi, deniz suyu içerisinde çimlenmez ama, denizde yüzer ve uygun bir kara parçasına çıktığında ve yağan yağmurdan gelen yağmur suyu sayesinde çimlenecek koşulları bulur.

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön