View Single Post
Eski 13-02-2018, 13:15   #278
ozanemre
Ağaç Dostu
 
ozanemre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 277
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emre_Kaya Mesajı Göster
Merhabalar, açık arazide damla sulama yöntemiyle domates ve salatalık yetiştirmeye çalışıyorum. Geçen sene kalsiyum eksikliği ve mantar hastalıkları sebebiyle neredeyse hiç ürün alamadım. Sıvı Kalsiyum İlacını (4-5 defa 10 günde bir) ve Mantar ilacını (antrokol) (haftada bir) yapraktan uygulama yaptık ama gözle görülür bir faydası olmadı. Toprak analizi yaptırdık. Ekte paylaşıyorum sonucu, nasıl bir gübreleme yapmam gerekir, bu cahil kardeşinize anlaşılabilir biçimde yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.
Sayın Emre_Kaya,

Biraz geç bir değerlendirme oldu ancak söz konusu toprak olunca her zaman zamanımız var diye düşünüyorum..

Yetiştirmiş olduğunuz ürünler için gerekli iklim istekleri, fide seçimi ve toprak hazırlığı sürecini doğru yaptığınızı düşünerek analizi yorumlamak isterim.

İlk öncelikle organik maddenin düşük olduğunu bunu arttırmak için yüksek sabır ve çalışma ile gerekli koşulları sağlamanız gerektiğini belirtmek isterim.

Yetiştirdiğiniz ürünler için Tınlı formda en iyi ihtimal ile Kumlu-Tınlı formda bir toprak bünyesine ihtiyacınız var.

pH:6,5-7 aralığında dengelemeniz önem arz etmektedir. Mevcut analiz oranı diğer elementlerin de oranı göz önüne alındığında yüksek bir eğilim gösterecektir.

Kalsiyum oranı yüksek gözüküyor. Genelde bu aralıkta pH değerinin nötr koşulların üzerine çıkmasını beklemeyiz. Toprak tamponluk özelliğinde bir sıkıntı olabilir. Uzun dönemdir kullanılan bir toprakta mı yetiştiricilik yapmaktasınız bilmiyorum!

Toprakta bitkinin ihtiyacını karşılayacak oranda kalsiyum mevcut gözükürken dönem içerisinde iyon dengesi açısından Mg veya mevcut Al konsantrasyonu etkileyerek kalsiyum alımını engellemiş olabilir. Zira kireç oranının düşük olması alkali formdaki toprağımız için normal bir şeydir. Ayrıca topraktaki reaksiyonları sonucu kalsiyumlu gübreler geriye bir çökelti bırakmazlar.

Magnezyum oranının düşük olması ise çözünürlüğünün çok hızlı olmasından ileri gelir.

Kalsiyum uygulaması çok hassas bir işlemdir. Eksikliği hususunda umarım işin ehli biri tarafından yönlendirme yapılmıştır. Büyük bir ihtimalle yetiştiricilik sezonu boyunca bitkiye vermiş olduğunuz kalsiyum bileşikli gübre hidrojen iyonlarını nötr hale getirmiş olabilir.

Toprağınızda Al ve Fe iyonları çökeldiği bariz belli. Üstelik bunun sonucunda da yerleri Ca (kalsiyum) tarafından doldurulmuş gözüküyor. Kalsiyum bu ortamı sever..Zamanla azalacaktır. Büyük ihtimalle pH seviyesi bu çözünme işlemi aşamasında hidrojen iyonlarının kopuşu nedeni ile bir miktar daha artabilir.

Analiz değerleri üzerinden yaptığım okumaya göre mikro elementlere ait ortak düşük oran göz önüne alındığında pH değerinin 6,5 değerine indirgenmesi gerekmektedir.

pH:6,5-7 aralığında olmalı, Tınlı/ Kumlu-Tınlı formda toprak yapısı için iyileştirme uygulamaları ve organik maddece zengin bir toprak meydana getirmek için teknik çalışma ve sabır öneririm.

Esenlikler..

ozanemre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön