Konu: Kefir
View Single Post
Eski 12-02-2018, 18:21   #815
Sûz-i Dilârâ
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ Mesajı Göster
Ben mayaladım tutmadı, taneler çok çok küçüktü, lisianthus tohumları kadar.

24 saat beklettim döktüğümde dibinde azıcık bir şey yoğurtlaşma vardı ama kefirler de mercimek tanesi kadar olmuşlardı. Yıkayıp tekrar mayaladım, daha sıcak bir odaya aldım bu sefer.
Burada bahsettiğim ikinci denememde de başarısız olduktan sonra bir deneme daha yaptım.

İlk sütü sütçüden aldığım sütle ve başaracağımı umarak yapmıştım ancak olmadı. 1 lt. süte kefiri mayalamıştım.

İkincide elimde günlük süt yoktu, aceleyle markete inip Torku süt aldım, 250 ml'e mayaladım yine tutmadı 24 saat de bekletmiştim.

Üçüncüyü pirinç suyundan laktik asit bakterisi eldesi çalışmalarımda kullanılmak üzere BİM'den aldığım Dost marka süte mayaladım.
Ancak bu defa kefir tanelerinin çok küçük olduğuna karar verip takribi 150 ml kadar süte mayaladım. Kapağını kapattım ve karanlık yerde tuttum. Üstelik normal şartlarda 30 derecede mayalanması söylenen kefiri buzdolabından çıkardığım süte direkt mayaladım. 24 saat sonunda kefirim oldu.

Bana gelen kefirler ilk geldiklerinde toplu iğne ucu kadardılar. İlk iki başarısız denemem sırasında büyümeye devam ettiler.

1 lt. süt için iki yemek kaşığı kefir ölçüsü veriliyor ki bu benim ilk ve ikinci başarısızlığımı açıklıyor, üçüncü denememde süt miktarını çok az tuttuğum için de kefirim oldu.

Şimdilik kefirimizi büyütüp çoğaltma önceliğimiz var.

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön