View Single Post
Eski 10-02-2018, 15:53   #91
nk_tarim
Ağaç Dostu
 
nk_tarim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-06-2016
Şehir: Rusya Federasyonu - Vatsap +79182212774
Mesajlar: 219
Mycosphaerella fragariae, Yaprak Lekesi, Mor Leke, Uç Lekesi

Merhaba,

Az sayıda diktiğim fideler sera ısıtması olmadığı için gündüz sıcaklıklarında bulabildiği fırsatı değerlendirip gelişmeye çalışıyor. Fidelerden 2 tanesi küçük yapraklara sahipti ve yaprak üst yüzeyinde mor lekeleri vardı. Soğuk etkisi olduğunu düşünerek yaprakları almadan diktim ancak 1 ay içinde lekelerde değişim artı yönde oldu.

Name:  4.jpg
Views: 2152
Size:  63.3 KB

Doğru tespit ettiysem durum Mycosphaerella fragariae isminde bir mantar. Kış şartlarını bu şekilde geçirip baharda nem ve sıcaklık kendisine uygun olduğunda harekete geçip lekeler kademeli olarak renk değiştiriyor ne beyaza dönüyor. Tabii ki kış şartlarında da bu şekilde spor üretimi devam ediyor. 1 aylık süreçte enfekte olduğunu düşündüğüm bu yapraklardaki lekeler bir kaç tane arttı ve ebatsal olarakda bir miktar genişledi. İlk aşamada yaprakları koparıp yeni yapraklardaki duruma bakacağım. Eğer yeni yapraklarda da durum devam ederse Benomyl -Benlate kullanımı olabilir.

Bunun dışında yeni yaprak oluşturan fidelerin yaprak görünümlerinde problem yok, bir tanesi hariç. Yaprak uçlarında lekeler var. Soğuk kaynaklı mı diye düşündüm yine ancak diğer 4 fidede böyle bir durum yok. Besin eksiliği desem ki aynı besin çözeltisinde tüm fideler. Henüz hastalık mı? Beslenme problemi mi? Çevresel etken mi? bir yorum yapamadım.

Name:  2.jpg
Views: 2156
Size:  70.0 KB

Bu durumlar ile ilgili bilgisi olan var ise şimdiden teşekkür ederim.

İyi çalışmalar

nk_tarim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön