View Single Post
Eski 06-02-2018, 18:04   #4
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Diğer kullanım alanlarını bir kenara bırakırsak, iyi bir taze yemelik domates bence tek düze olmamalı. Aşırı asidik ya da boylu boyunca tatlı, ikisi de tercihim değil. Salata için de limonla kontrast teşkil eden ve asidik olmayan domates kullanılması gerektiğini düşünüyorum (limon zaten ekşi, üstüne bir de ekşi domatesi üstüne doğradığınızda iyice ekşi bir salata elde etmiş oluyorsunuz). Brandywine gibi Brix değeri yüksek çeşitler az miktarda tuz serpilerek de tüketilebilir.

Bizim damak tadımızda yemeklerde şeker oranı yüksek ürünlerin kullanılması geleneği yüzyıllara dayanıyor. Anadolu Mutfağı'na domates girmeden önce yemek sosları meyvelerle (kayısı, erik vb) yapılıyordu ve bu gelenek kimi yörelerde hala bazı yemekler için devam ediyor. Yalnız unutulmaması gereken, 20. yüzyıl öncesi meyvelerinin de bugünküler kadar tatlı olmadığı.

Asiditesi yüksek domatesler için kurak iklimlerde yetişen çeşitlere bakabilirsiniz. Deşti domates çeşitleri, Irak'a ait domatesler (Nineveh, Rouge d'Irak gibi-bunların tohumlarını daha önce burdaki etkinlikte dağıtmıştık) bunlara örnektir.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann Mesajı Göster
Genelde geneleksel tohumların çoğu daha şekerli ve asit oranı düşük olan domateslerden oluşmakta ya da bana hep o şekilde denk geldi ama bu tatlı aroma benim ağız tadıma hiç uymuyor ben biraz daha asitli ağızda domates tadı kalan çeşitleri seviyorum ama daha geleneksel olanlardan bu hiç denk gelmedi sanırım eskiden asitli domatesler fazla yokmuş.
Bu tatlı domatesler bence salçalık yerine sos için daha uygun,taze tüketim içinde mesela salatalarda limon ve sirkenin yanına hiç yakışmıyor.Seveni için taze tüketim ve sos yapımı için daha uygun bana göre.Bildiğiniz asit oranı yüksek bir çeşit var mı ? Ben küçüklüğümden hatırlıyorum ancon diye tabir ettiğimiz oturak bir çeşit vardı oldukça kaliteli bir domatesti sert çatlama yapmayan içi dolu verimli ve asit oranı yüksek bir çeşitti bulamıyorum o çeşiti bir türlü köyde.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön