View Single Post
Eski 05-02-2018, 09:58   #2
Beşiktaş
Ağaç Dostu
 
Beşiktaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-08-2017
Şehir: Ankara
Mesajlar: 243
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi musa_ekrem Mesajı Göster
Merhabalar aşağıda eklediğim krokide bulunan yeşil alanlara çim ekip otomatik sulama sistemi yapmak istemekteyiz. Ancak görüştüğümüz kişilerden oldukça yüksek fiyatlarla karşı karşıya kaldık. Daha önce bu siteden öğrendiklerimle 3500 m2 zeytinliğime otomatik damla sulama sistemi yapmıştım. Bu nedenle otomatik çim sulama sistemini yine kendimiz yapmaya karar verdik.

Sitedeki pek çok örnek çalışmayı ve video sitelerindeki pek çok yabancı uygulamayı inceledim. Hemen hemen türlü parça ve boru ile yapılmış sistemler var. Buradan sizlere sormak istediklerimi cevaplarsanız memnun olurum. Şimdiden teşekkür ederim.

1)Krokideki yeşil olan alanları çim yapmak istiyoruz. 32 metre eninde 4,3 metre boyunda toprak bir alan var şuan. Hunter ve Rain Bird kitapçıklarında spreylerin birbirlerini ıslatması gerektiği söylenmiş. Bune göre sizce 4.3 metre için karşılıklı sprey eklemeli miyim yoksa 180 derece açılı spreyleri tek taraflı koysam yeter mi ?
2) Sitede pek çok uygulamada 32'lik kangal borulardan civatalı bilezik ile T alınarak 16 ve 20 mm pe borularla 1/2 sprinkler bağlanmış. Bunların yerine 1.1 mm 16'lık damlama borusu ile T veya istavroz kullansam olur mu ?
3) Tek sıra uygulamayı önerirseniz kaldırımın kenarından çekeceğim tek hat üzerine örneğin 32'lik kangal borudan 32'ye 1/2 inç çıkış sağlayan bilezik kullanarak springleri tek hat üzerinden döşemem sıkıntı yaratır mı ? Yoksa 32 metrelik mesafe için alanı 2'ye veya 3'e bölmem mi gerekir?
4-Çim başlığı okudum ve pekçok bilgi edindim. Ancak çim alanın kuzeyi 2 metrelik duvar ve güneyinde 4 katlı bir bina var. Bu nedenle kışları çok nadir güneş görüyor. Yazın ise sabah ve akşam vakitlerinde güneş görüyor. Günün büyük bir bölümü gölgeli kalıyor. Buraya hangi çeşit çim önerirseniz? Mümkünse hem çim hemde başlangıç gübresi marka tavsiyesinde bulunur musunuz?
Sn. Musa Bey;

İşaretlediğim yerlere planlama yapabilirsiniz.

78m2 olan yer ile aşağıdaki yeri mutlaka hatlarını ayırarak bir planlama yapın.

Damla sulaması ile sorduğunuz soruyu bence malzeme alacağınız yer size bilgi verebilir.

Tek hat üzerinden 32mlik hattı beslemenizde bence sakınca yok. Ancak size 32'lik kangal ölçüsünü kim verdi?

Yeterli gelip gelmediğini hesaplattınız mı acaba?

Çim tohumu olarak karışık çim tohumu almanızı öneririm. En az 5-6 çeşit olsun. ve atıyorum günde 3 saat güneş alıyorsa kısmi olarak gölgeyi seven çeşidin oranını artırabilirsiniz.

% 20 Lolium perenne
% 15 Festuca rubra rubra
% 15 Festuca rubra com.
% 20 Festuca ovina
% 20 Poa pratensis
% 10 Agrostis tenuis

Gibi...

Tabi bu türler örnek olup sizin ihtiyacınız olan ürünler değişebilir.

Eklenen Resimler
 
Beşiktaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön