View Single Post
Eski 04-02-2018, 16:13   #1
aziztoprak
Ağaç Dostu
 
aziztoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 269
aziztoprak / Bahçe

Merhaba, bir süredir bahçemdeki gelişmeleri "Çekip gittim, sırada ev var" bölümünde paylaşıyordum. Doğru yerin burası olduğunu gördüm. Artık paylaşımlarıma ve sizlerin tecrübelerinizi öğrenmeye buradan devam edeceğim.

Bahçenin bulunduğu şehir : Yalova/Altınova

Bahçenin büyüklüğü : 540 m2

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Bahçe kuzey yönünde denize doğru %15 meyilli, lodos rüzgarı almıyor, kuzey rüzgarına açık, yağış orta, tuzlulık oranını bilmiyorum.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 9b

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Konut imarlı. Ancak şu an üzerinde ufak bir konteyner kondu.

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Bahçenin yeri arsa statüsünde olmakla birlikte aldığımda tamamen kendi haline bırakılmış içine girilemeyecek derecede böğürtlen ormanı olmuş haldeydi. 20-25 sene kadar önce orada eski bir taş ev varmış. Zaten arsanın ön tarafında (8-9 mt dışında) eski ama kullanılabilir bir taş kuyu (keson kuyu) mevcut.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : Yıl mı Sadece 4 ay oldu uğraşmaya başlayalı... İnşallah uzun yıllar uğraşırım.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Kendi aklımca ve çok değerli bu site müdavimlerinin yazdıklarından esinlenerek kendime göre bir tasarım yaptım.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Evet kendi yaptığım bir plan var. Onu ekleyeceğim.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Kişisel. Kendi ellerimle şekil ve düzen vermek harika bir duygu.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?: Henüz ek alan oluşturamadım. Ama ilerde sürekli kalabilirsem ufak bir kümes düşünüyorum.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Çok Hayalim var. Ufak bir köy fırını, süs havuzu, envai çeşit meyve, sebze ve çiçek yetiştirmek ve eş dosta ikram etmek.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : Henüz 1 ay önce dikmiş olduğum bitkiler:

Kiraz (EarlyBurlat)
Vişne (İstanbul)
Ayva (Eşme)
Elma (Granny Smith)
Elma (RedChief)
Trabzon Hurma (Hachia)
Şeftali (Kardinal)
Erik (President)
Badem (Ferragnes)-Yeşil Bademli
Zeytin (Trilye)-4 adet (Henüz 2 tanesini dikemedim. Saksıda bekliyor)
Mandalina
Nar (Antalya)
Armut (Hosoi)
Papaz Erik
Kızılcık
Ceviz (Chandler) (Bahçede çok yer kaplayacağı düşüncesiyle arsanın karşısında yer alan park olarak gözüken alanına diktim. Gelen geçen yesin meyvasını diye)
İncir (Beyaz)-Aynı şekilde bu da park alanına dikildi. Belediye ne der bilmem
İncir (siyah)-Aynı şekilde bu da park alanına dikildi. Belediye ne der bilmem

Diğer:
Üzüm (Sultaniye)-3 adet
Üzüm-Razaki-1 adet
Kivi-1 erkek/1 dişi


Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Şu anda yok.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Şu anda yok

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Arkadaşımdan aldığım üzüm ve dikensiz böğürtlen çeliklerini köklendirmeye çalışıyorum.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Şu anda su ve elektrik yok. Ruhsat alıncaya kadar depo ile idare edeceğim. Bahçenin dışında alt kotta daha eskiden kalma su kuyusu mevcut. İçinde çok fazla su yoktu temmuz ayında. Eğer su fazla ise benzinli pompa ile suyu depoya basmayı deneyeceğim.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Damla sulama sistemi kurmayı planlıyorum ilerde.

Toprak özellikleri : Toprak killi biraz yapışkan bir toprak ama verimli olduğunu arsayı aldığımda her tarafı orman gibi saran böğürtlenlerden anlıyorum.

Kompost yapıyor musunuz? : İnşallah yapacağım işlerden birisi bu (kompost yapımını sizlerden öğrenmeyi ümit ediyoru

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Maalesef. Ev alanını kaplamaması bakımından meyve ağaçlarını tel çit kenarına 80 cm mesafe ile diktim. Yan komşular ilerde ev-bahçe yaptıklarında sorun olabilir mi bilmiyorum. Bir de arsayı aldığımda her tarafı kaplamış böğürtlenlerden temizlemek için kepçe ile arazinin yüzeyindeki kaliteli toprağı da sıyırmış olduk. Bu yüzey toprağının değerini o zaman bilseydim daha farklı bir yol arardım.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Çok mecbur kalmadıkça ilaç kullanmayı düşünmüyorum. İlaç kullandıktan sonra bahçeye ne gerek var git marketten al istediğin ilaçlı meyve sebzeyi...

Bahçeniz organik mi? : Tüm amacımız bu olacak...

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Organik. 1 traktör dolusu bahçenin ortasına döküldü bile. Şimdi yazın bu sinek yapar mı diye düşünüp duruyorum.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Şimdilik bunlar yok. Ama etraf hep çalılık olduğu için sivrisinekler çok olacak zannediyorum.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Damlama ve elle sulama olacak.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soğuk alıyor mu? : Önü denize doğru kuzey yönüne bakıyor. yanlar ve arka parseller şu an boş. Oralar tamamen kendi haline bırakılmış dev böğürtlen ve ağaçlarla dolu. Oradan yabancı ot istilasını nasıl önlerim bilemiyorum. Bitkiler soğuk alacak mı bilemiyorum şu anda.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : İyi ki bu arsayı almışım. İyi ki bu toprak sevgisi içimde var. İyi ki kendi emeğimle bir şeyler yapıp ortaya çıkarabiliyorum. Allah'a ne kadar şükretsem azdır.

Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Önceden oldum diye biliyorum. Ama emin değilim. Bir doktora danışsam iyi olur.

Bahçemle ilgili gelişmeleri buradan paylaşmaya devam edeceğim. Paylaşımlarımla ilgili değerli yorum, tavsiye ve katkılarınız olursa minnettar kalırım. Tüm doğa dostlarını saygıyla selamlıyorum.


Düzenleyen aziztoprak : 05-02-2018 saat 06:12 Neden: İmla hataları
aziztoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön