View Single Post
Eski 15-09-2007, 01:38   #2
zenfree
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Yumrulu Begonya - Begonia tuberhybrida -Begonia tuberosa- Şekerpare

Yumrulu begonya güzel bir saksı çiçeğidir. Çiçeklerinin çeşitli renklerde ve gösterişte olmasından dolayı herkes tarafından sevilmektedir.Çiçekleri gayet iri, katmerli veya katmersiz olup kokusu yoktur.

YETİŞTİRİLMESİ
Saksılara aynı miktarda funda toprağı, ince dere kumu ve eski çürümüş koyun gübresinden meydana gelmiş harçtan doldurulur. Mart-Nisan aylarında begonya yumruları bu saksılara dikilir. 4-5 günde bir defa sulanır, iri ve gösterişli çiçek açması için sulama ile birlikte ara sıra şerbet vermelidir.

Çiçeklenmesi haziran ayında başlayıp devamlı olarak Eylüle kadar devam eder. Çiçekler geçtikten sonra yavaş yavaş suyu kesilir. Toprağı ve yaprakları sararıp kuruduğu vakit toprak üstü kısımları 7-8 cm. yukarıdan kesilir. Bir hafta sonra yumru topraktan çıkarılır.Yumrular dikim zamanına kadar nemsiz ve karanlık bir yerde saklanır.

http://groups.msn.com/begonya/yumrulubegonya.msnw
Yumrulu begonya aynı zamanda tohum ve çelik ile de üretilir. Tohum ile üretmek için; Nisan - Mayıs ayında tohumlar içerisine harç konmuş tahta kasalara ekilir. Bu kasalar ılık yerlerde saklanır. Çıkan genç yavru yumrulara iyi bakılırsa sonbaharda topraktan çıkarılarak Mart ayına kadar muhafaza edilir.

Mart ayında bu küçük yumrular fincan saksılara dikilir. Çelikle üretmeye gelince; İlkbaharda ana yumrular seralarda yastıklara dikilir. Sık sık sulanır. 3-4 hafta sonra sürgünler meydana gelir. Sürgünlerin boyu 10 cm.yi bulunca yumru ile birleştiği yerde sürgün dikkatlice kesilir. Alınan bu çelikler fincan saksılara dikilir. Sıcak seralarda köklendirilir.

Eklenen Resimler
   

Düzenleyen zenfree : 12-11-2007 saat 21:03
zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön