View Single Post
Eski 01-02-2018, 23:30   #8
tarku
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Feijoa Mesajı Göster
Yalnız sayın Tarku,soran arkadaşın anlattığı kafasındaki düşünce ile ayda bir sulama ile pek bakım yapmadan ve büyük ihtimal programlı çapalama gübreleme yapmadan kurulacak bir bahçede bahsettim.Yoksa bakımlı bir bahçe olacak olduğu zaman 5-10 yılda söylediğim verim noktasına ulaşır...Ama kabuklu meyve olarak miktarlar ortalama bazda pek değişmez.Bir bademin kabuklu ağırlığı 3-4 gr dır. 1000 adet 3-4 kg yapar...Yani ağaç başı ortalamaları yine tahminimce 1000-2000 adet arası olacaktır.Daha fazlasını alabilmek ancak profesyonel ve sulama gübreleme ot mücadelesi ilaçlama v.s. İle mümkündür..Eğer soran kardeşimiz ortalamanın altında bir bakımla ya da hayati unsurları gerçekleştirmek kadarıyla yetinmek isteyerek bir bahçe kurmayı düşünüyorsa..ki benim anladığım bu,..
Böyle olduğu takdirde yine dediğim gibi kendisi planını 10-20 yıl sonraları ortalamayı bu şekilde düşünerek yapsın.Çünkü Ciddi bir bakımla sıradan bir yetiştiricilik arasında dağlar kadar fark var.Eğer profesyonel bir bakım yapılacak olsa söylediğim miktarlar 2 katına çıkar.
Bahçe kuracak arkadaşın, yazdıkları aşağıda. Sulama yapılacak, bakım yapılacak diyor. Ayrıca 70 dekar büyük bir alan ve bu kadar büyük bir arazide meyve dikmek hobi amaçlı olmaz. Daha işe başlarken olumsuz yapılan yorumlarla şevkini kırmamak gerekir.

Benim naçizane görüşüm iklim faktörlerini çok iyi hesaplamaktır. Karasal iklimde badem biraz riskli. Ayrıca arazinin durumunu bilmek faydalı olur. Benim bahçem gibi yamaç bir arazi ise dondan korunmak biraz daha kolay olabilir. Geçen sene olan donda bahçemdeki acı bademler kurtuldu ama komşumun bahçesi don çukurunda olduğundan elmaları dondu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi _Anonim Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar Memleketim Çorum, Ankara'da yaşıyorum aklıma badem ağacı yetiştirmek geldi köyden uygun fiyata tarla alabilirsem eğer badem ağacı dikmek istiyorum, 1 senedir düşünüyorum gerekli sermayem var. Çorum'da badem yetişir mi ? Önerir misiniz ? 70 dönüme yakın yere dikeceğim, sulamasını yaz aylarında 3-4 kez yapabilirim. Maliyetim ne olur , sizce mantıklı bir yatırım mı ? Bu arada yaşım 20 (daha çok küçüksün diye düşünüyor olabilirsiniz 3 senedir ticaretle uğraşıyorum az çok piyasayı ve işleri biliyorum.) Araştırdığımda 5 sene sonra meyve vereceğini söylüyorlar badem fiyatlarını kıyasladığımda zaten ilk başta yaptığım masrafı 5. sene bademleri satarak karşılayabiliyorum. Ağaç başı 10 kg gerçekten alınıyor mu ? Sulanacak bakımları budaması hepsi yapılacak.

http://www.elmatarim.com.tr/tr/m/hoc...iriciligi.html


Düzenleyen tarku : 01-02-2018 saat 23:39 Neden: link ekleme
tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön