View Single Post
Eski 06-02-2006, 12:07   #7
Cihangir
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-04-2005
Mesajlar: 1,017
Elbette bunun net bir sınırı yok..
Bu konu, yıllardır tartışılıyor... Teknoloji bize hangi olanakları sağlıyorsa, bunları kullanmakta sakınca görmüyorum.. Bunun sınırı, bazı ahlaki ve toplumsal kurallar ile sanatta etik anlayışı ile sınırlı tutulabilir..

Fotoğrafın ne olduğuyla ilgili bir konudan bahsediyoruz..
Bir ağacın fotoğrafını çekip, bunu çerçeveleyip asabilirsiniz.. Ya da, agaclar.net gibi bir sitede, bilgi vermek amaçlı kullanabilirsiniz.. İkisindeki hedef farklıdır, ve görülmeye çalışılan şey de farklı olacaktır..

Bence, ağacın gerçek görüntüsünü, fotoğraf halinde elde ederken kaybettiklerimizi, teknoloji kullanarak ne kadar telafi ediyorsak o kadar müdahale edebiliriz..
Mesela, fotoğraf makinamızın performansından dolayı, ışık kaybı varsa kullandığımız proğramda ışığı artırabiliriz..
Yani, görsel bir materyali, bakan göze en iyi hitabedecek hale getirmeliyiz..

Bunun için, ışık, kontrast, doygunluk v.s. elimizden geldiğince, orijinaline en yakın hale getirene kadar veya hangi amaçla kullanacağımızla doğru orantılı olarak şekilde abartılı müdahaleyi göze alabilirim..

http://www.fotokritik.com/foto.php?fid=16830
Bu fotoğrafta, martının ağzındaki balığın daha iyi belli olması için, denizin rengindeki kaybı göze alarak kontrastı ve ışığı yükselttim..

http://www.fotokritik.com/foto.php?fid=166387
Bu fotoğrafta ise, denize ağaç diktim, yine olmayan bir yelkenliyi getirdim açığa demir attım.. Bunda da kontrast, ışık, renk v.s. ayarları var...

Sınır diyorduk ya..

Ağacı denize dikerseniz, bunun adı manipülasyondur.. Bkz.. fotoğraf kategorisi.. Dikkat ederseniz, puan verilmesini de istemedim.. Benim amacım, olumsuz eleştirileri toplamaktı..

Sınır mı ? Belki kumsaldır sınır.. Aşarsanız, istediğinizi yaparsınız ama adı manipülasyon olur artık..

Cihangir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön