View Single Post
Eski 24-01-2018, 14:30   #15
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 743
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride Mesajı Göster
Toprak karışımını bu kadar dert etmeyin "bence". Derin köklü çok yıllık bitkileriniz varsa bunlar için kök gelişimini destekleyici ilaveler yapın. Tek yıllıklar için bu denli enerji harcamaya gerek yok diye düşünüyorum. Sıcak göz önüne alındığında da muhakkak saksı üzerlerini "malçlamanızı" tavsiye ederim. Toprak ısısını iyileştirebildiği gibi su tutma miktarınızı da arttıracaktır toprağınızın. Toprak bileşimine bakmaksızın.
Forumda alıntılama yapınca bildirim gelmiyor herhalde
Malç iyi bir fikir teşekkkür ederim tavsiyeniz için bu topraktan buharlaşmayı azaltacaktır saksıya birden fazla bitki ekeceğim için birde bitkinin bünyesinden kayıplarda muazzam olacaktır hem zararlılar için hemde bitki ısısını ve su kaybını azaltmak için belki kaolin işe yarayabilir.
Önce büyük bir saksı alayım dedim 150 litre biraz küçük gibi geldi gözüme birden fazla türü yetiştirmek istiyorum,domates biber patlıcan veya başka bir türde olabilir,bunlardan hepsinden 2'şer 3'er tane yetiştreceğim.Daha sonra ahşaptan bir tane daha büyük ölçülerde bir saksı yaptırmaya karar verdim aşağı yukarı 250-300 litre olacak toplam hacim.Ben bu kısıtlı alanda mümkün olan en iyi şekilde yetiştirme yapmak istiyorum kullanacağım tohumlarda paylaşımdan gelen tohumlar ondan da çapraz tozlaşmaya dikkat etmiş arkadaşların tohumlarını kullanacağım,diğer türlü köyde serada boş yer var ama çapraz tozlaşma riski çok fazla birde ben sürekli köye gidemiyorum bitkiler bakımsız kalıyor dallar filizler birbirine giriyor çünkü kimseye elletmiyorum orda
Normalde bu kadar enerji harcamazdım ama hem seneye paylaşacağım tohumlar hemde biraz daha düzgün bakımlı olsun diye baya masraf yaptım sanki 1 ton domates toplayacağız.
Ben şöyle bir düşünceye kapıldım madem bunları organik olarak üstten aralıklarla besleyeceğim o halde yetiştirme ortamının herhangi bir besleyici özelliğe sahip olması gerekli değil.
Bu yüzden perlit,vermikülit,klino belli bir oranda karışım yapacağım.Geçenlerde soğan ve sarımsakları deneme amaçlı klino içine ektim çokta başarılı olmadı hafif küflenmeler oldu bazılarında toprağa gözenekli bir yapı kazandırsada pek havalandırma özelliği ve drenaj özelliği yok olduğu kanaatine vardım ama tutuculuk özelliği yüksek kaç gün su vermedim hala ıslak,bu yüzden perlitte koymak gerekli olduğunu anladım normalde perlit koymayayım diye düşünüyordum.
%50 vermikülit+%30 klino+%20 perlit koyacağım sadece.Umarım bitkileri kaybetmem.Bunları kalsiyum ve fosfor kaynağı olarak yarasa gübresi,azot ve karbon kaynağı olarak toz amino asit %3 organik azot %14 organik karbon,potasyum ve mağnezyum kaynağı olarak gübretaş firmasının potasmag(organik) ürünü ile birlikte vinas ekstresi kullanacağım,iz element kaynağı olarak deniz yosunu düşünüyorum.
Siz ne düşünüyorsunuz acaba ?

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön