View Single Post
Eski 17-01-2018, 19:40   #3749
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Sayın ahmeter;

Yerimin dağlık olması, su durumunun istenilen seviyede olmaması bulunduğum ilde hi clemetis olmaması nedeni ile bulabildikçe Ankara'dan clematis aldım. Bunlardan bir kısmı öldü. Uzun süredir yaşattığım iki çeşit clematisi de kepçe düzenleme yaparken tamamen yok etmiş. Bu nedenle tecrübem bulunmamakta.
Yabancı sitelerde köklendirme çalışmalarında gördüğüm en çok köklendirme hormonu kullanarak biraz uzun bir sürede köklendirmekteler. Bir sitede ise bal kullanılmış. En güzel köklendirme yöntemi bana göre o kadar çeşit var ise bir ana dal bırakıp diğerlerinden budayacaklarınızı toprağa yatırarak daldırma yöntemi ile köklendirmek. İstanbul'da olduğunuz için hemen bu işlemi yapabilirsiniz. Bu şekilde güçlü clematisleriniz olur. Ancak biraz fazla zaman alır. Ben bu yöntemi yazın sonuna doğru goji berryde denedim. Tek dalını bıraktım. kalan kısımları olduğu gibi uçlarını dışarıya çıkararak toprağa gömdüm. Bu yaz iyice köklenmelerini sağladıktan sonra sonbaharda kalıcı yerlerine dikeceğim. Bu uygulamayı her bir dal için saksı içine alarak havai köklendirme ile de yapabilirsiniz.

Birkaç site linki atıyorum. Bunlardan bir tanesinin sonunda bir video var. Orada taze sürgünlerden iki tanesini diklemesine bıçak ile iki kısma ayırarak araya çubuk yerleştiriyor. Köklendirme hormonu veya bal ile işlem yapıyor. Saksı içlerine bu kısmı yerleştirerek bitkinin köklenmesinden sonra rahat bir şekilde istediği yere dikmeyi garanti altına alıyor. Siz siteye video linki rahat bir şekilde atıldığı halde nedense göremiyorsunuz. Alt kısımda ilgili videolar da ekleyeceğim.
Yabancı sitelerde bilgisayarın faresinin sağ tuşunu tıklayarak açılan pencereden Türkçe diline çeviri tıklayarak yüzde yüz olmasa da en azından anlaşılabilir şekilde Türkçe olarak okuyabiliyorsunuz.

https://www.flowerpatchfarmhouse.com...atis-layering/


Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön