View Single Post
Eski 16-01-2018, 10:34   #41
Eukalyptus
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-01-2018
Şehir: -
Mesajlar: 26
Sanırım uzmanlık alanınız bu konu üzerine, iddiam yok. Deneyimlerimi vurgulamak isterim. Mango Muz falan demişsiniz, bunların; hindistan cevizine kıyasla soğuğu çok daha tolere edebilecek dirençte bitkiler olduğunu duymuştum, hindistan cevizi ile karşılaştırma yapmak mantıklı olmaz.

Kakao gibi, Kahve gibi, Hindistan cevizi gibi zor bitkilerin ülkmizde var olabilme ihitmali imkansızmış.

Kafam çok karıştı, yakın zamana kadar sizin gibi düşünüyorken; veriler ve yorumlara bakarak bu işe olan inancımı yitirdim. Ben hindistan cevizi yahut tropik belde meraklılığının aksine; kendi ülkemde akdeniz koşullarında hindistan cevizleri var etme ihtimalini sevmiştim. Uzun boylu olan türler mesela harika olabilir.

En son palmtalk forumunda akdenizde en uygun koşulların malaga ispanya limanı ve lübnan beyrut olduğu söylenmişti, akdenizin en sıcak iki yeri olduğu halde, buralarda bile yetişme şansı yok, hatta fosili bile yok.

Funchalın denize sıfır, güney yörelerinde üç beş sağlıksız hindistan cevizi fotoğrafı gördüm. Funchal sahilinin ülkemizden kışları daha ılık olmasına rağmen, orada bulunan hindistan cevizlerinin bile, görünümlerinden, sanki avaz avaz o beldeye ait olmadıklarını haykırıyorlar.

Hindistan cevizinin yaprakları alabildiğine hard, yani soğuğu tolere edebiliyormuş, problem köklerde, işte asıl sorun burada; kökler kış döngüsündeki yağmur ile kombine olunca mantar hastalığı oluşuyor, böylece hindistan cevizi ağır hasar görüp ölüyormuş.

Arada bir gelen zirve soğuk hava dalgaları, palmiye meristemine zarar vermiyormuş, çok yüksek olmamak kaydıyla tabi.

Dolayısı ile belirli bir seviyeyi geçen kış dönemleri, ağacın direncini örseliyor. Gündüz ortalama yükseklik olan 20 derece sıcaklıktan kastım buydu, mesela sizin deyiminize göre; günlük ortalama 10 derece üzeri civarı yeterli geliyormuş. Fakat yabancı forumlarda bulunan uzmanlar, hafif ılık olsa bile, kesintisiz süren, soğuk ılık arası gidişat yapan hava dalgasının, bitki tarafından yorucu bir dönem olacağını belirtiyorlar. Ayrıca köklerin ıslaklığı bir yana, uzun süreli kışlar, hindistan cevizi palmiyesinin fotosentez yapabilme çabalarını boşa çıkarıyor, böylece bitki zayıf düşüyor.

Mesela güney amerikada, brezilya ve arjantin arasına göz attığımda, adım adım ilerledikçe hindistan cevizleri aniden yok oluveriyor. Birileri buralara hindistan cevizi nakletmeyi, yahut, buralarda yetiştirmeyi göze alma zahmetinde bile bulunmamış ihtimalini var sayalım hadi; ama orası sonuçta okyanus ve tohumlar kısa mesafe yüzüp çimlenme şansına sahipler öyle değilmi...

Okyanus iklimi olması, yağışların ülkemize nazaran fazla ve nem oranın yüksek olması, az ötede kuzey bölgelerde bulunup da, aşağıda kısa mesafede birden yok olmaları tesadüf olmasa gerekir, hindistan cevizi zor bir bitki, bu koşulları bile sevmiyor çünkü...

Türkiyeden daha sıcak olmalarına rağmen, buralarda hindistan cevizleri bulunmuyor. Dolayısı ile azizim, hal böyle iken orada bile; Türkiyeden bir çok avantaja sahip koşullar olmasına rağmen, hindistan cevizleri yok. Verilere gelince, o veriler sallamasyon bence, halep ordaysa arşın burada, çünkü kanıt olarak bir tane örnek bile bulamadım.

Sadece küçük ve zor bir ihtimal var, bu sadece kendi kanaatimdir; ıslak ve soğuk kış ayları kökleri öldürüyor, bunun için sahiller mantıklı olabilir. Sahil bir iki derece sıcak olabilir, bunun eşliğinde köklere deniz suyu yani tuz ihtiva eden yerlerde dikilebilir, tuz yağmur yağsa bile köklerdeki mantarı engelleyebilir. Tabi hindistan cevizi fidanı değil, en az 10 metre yüksekliğinde ağaçlar nakil edilerek gerçekleşebilir, bu zahmetide göğüsleyecek merakta zatı muhteremler bu ülkede varmı bilmiyorum.

1- Deniz suyu sahilde kaç metre öteye kadar tuz barındırır bu mesafe teyit edilmeli, gerekirse köklere deniz dalgası temas edecek yerlerde konuşlandırılmalı, koylar kumsallar vb. gibi yerler.

2- Yetişkin palmiye olması, soğuğu tolere edebilme açısınından önemli bir unsur.

3- En sıcak kıyılar tercih edilmeli.

Bunlara rağmen yinede ümitsizim, bu düşüncelerimi başka platform ve forumlarda paylaştığımda kesinlikle sonuç alamayacağımı ifade ettiler.

Elma kiraz yetiştirmek en makulü

Aslında önemli ve gözden kaçan bir neden var, dünyada bir çok ülkede deneme yanılma ile bir çok sonuç var iken, ülkemizde hindistan cevizinin var olmama nedeni, burada yetişip yetişmeyeceği falan değildir; asıl neden bizim insanımızın bu taraklarda bezinin olmaması. Merak yok bizde, hali hazırdaki ağaçları keserek yağmalayarak yok ederken, hindistan cevizi yetiştirme ile meşgul olabilecek insanların sayılarının hiç yok denebilecek kadar az olduğu kanaatini taşıyorum. Evet, tablo kapkara, hakaret değil herkesin bildiği elim gerçekler bu gidişat. Biride çıkıp demesin bunlar hep amerikanın israilin oyunları diye, yoksa bizim insanımız kesin bitki dostudur )

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen Eukalyptus : 26-01-2018 saat 12:35 Neden: EKSİK YAZI
Eukalyptus Çevrimdışı   Başa Dön