View Single Post
Eski 15-01-2018, 18:49   #67
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın İsmail kuzucu bu işte kimsenin polimik yaparak hedeflediği bir kazanç yok. Gayemiz artık bütün ülkelerin uyguladığı topraksız tarımı yaygınlaştırmak.Ülkemizin geleceği açısından önemli görüyorum. yaparsınız yapmazsınız kimseyi ilgilendirmez ancak yanlış bir bilgi varsa onu düzeltmek ve vardığınız yanlış kanaatleri düzeltmektir gaye.
Siz hiçbir şey harcamadan 1500 adet marulu 2 lira gibi bir gübre maliyeti ile yetiştire biliyorsanız niye topraksız tarımı deniyorsunuz ki. Topraksız tarım tarımın teknik versiyonudur. İlk yatırımı pahalıdır teknik bilgi ister donanım ister. Toprak kolay ve ucuz geliyorsa topraksız tarım yapmak sizin için lüks olmaz mı. Ama herkes siz kadar şanslı değil verimli hemde çok verimli bir toprağınız var suyunuz çok güzel toprağınızın gereksinimi gübre maliyetiniz sadece 2 lira diyorsunuz Eeee siz niye topraksız tarım yapıyorsunuz ki. Ama topraksız tarım bütün bunlara rağmen yinede sizi cezbediyorsa o zaman oturup düşünmek lazım. sizi çeken topraksız tarımın işçiliği mi.kalitesi mi hijyeni mi satıştaki kolaylığı mı sayın kızıltan ın dediği gibi raf ömrünün kısalığı mı toprağa göre 23/6 gibi bir verim artışı mı vs vs nedir bunların bir fizibilitesini yapmak lazım. Birde işin öbür yanı acaba biz topraksız tarımı gerçekten layiki ile yapa biliyormuyuz. Yoksa daha tamamlanması gereken eksikliklerimiz varmı, araştırmaya arge ye ihtiyacımız varmı.
Gerek sistem olarak, gerek işin kimyası olarak gerek işin çalıştırılması olarak bilgilerimiz dört dörtlük müdür buna kim evet diyebilir. Küçük üreticilerin ayakta zor durmasına gelince sizce de öylemi bilmiyorum ama bence üreticiler arasında birlik ve dayanışma olmamasından kaynaklanıyor.Üreticinin bunu ben ürettim diye bir öz güveni bir duruşu yok ama alıcı ''ben bu fiyata alırım istersen'' tavrını koyabiliyor. Buda yanlış politikalardan kaynaklanıyor zira emeğe saygı kalmadı. O da bunu istediği gibi kullanıyor. Yoksa ürünün para etmediğinden değil. Şu anda markete maximum 300 gr marulun fiyatı 3,5 tl
Çalışmalarınızda başarılar hayırlı kazançlar dilerim her şey gönlünüzce olsun.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön