View Single Post
Eski 15-01-2018, 09:02   #63
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın İsmail Kuzucu, topraksız tarım araştırmalarınızı sera yapımından hasada kadar ki süreçte adım adım paylaştığınız için teşekkür ederiz. Bu işi hem toprakta hem topraksız tarımda yapan bir kişi olarak paylaşımlarınız bizim için önemlidir. Ancak vardığınız neticeyi, topraksız tarımın topraktaki tarıma kıyasla iç açıcı olmayışını açıklamanız bence biraz erken olmuştur. Açıklamanızda topraksız yetişen marulların toprak ta kine göre daha küçük olduklarını söylüyor, toprağa hümik asit ve potasyum takviyesi yaptığı halde topraksız parkurda ki 300 adet marul için ne kadar gübre harcadığınızı açıklamamışsınız. Bildiğim kadarı ile ki yanlışsa düzeltin lütfen bütün fidelerinizi ve topraksız tarım sisteminizdeki 300 adet marulu size yolladığım 3 adet besin kiti ile büyüttünüz. Bence bu küçümsenmeyecek bir başarı. Fideleri de düşünerek kök başına maliyet gübre olarak sadece 7-8 krş a gelmiştir. Bu fiyat size göre gerçekten yüksekmidir . Ayrıca besin eriyiklerinizi kendiniz hazırlarsanız bu maliyetin en az yarıya düşeceğini de bilmenizi isterim.Öbür tarafta 13 m2 de 300 marul veya bir başka deyişle sizin hesaplamalarınızda m2 de 23 marul ve m2 de 6 marul yani 1e 4 birim alan verimi. Ayrıca henüz topraktakileri hasad etmediniz bunun için bir işçilik harcayacakmısınız
borudakileri hasad için bir işçilik gerekecekmi, Toprağa takviye hümik asit ve potasyum takviyesi ne tuttu bunlarında açık bir hesaplamasını yapar paylaşırsanız memnun oluruz.
Ayrıca marulları görsel olarak büyük küçük diye ayırmak yerine ağırlık olarak mukayese etmek daha anlamlı olur. Bazı ları gevşek bazıları sıkı olabilir görünüş altadıcıdır. Tabii ki asıl söz müşterinindir oda ayrı bir olay. Yorumlarınızı bekliyoruz.
Bence yapmış olduğunuz çalışma son derece başarılıdır başarılarınızın devamını dilerim.
Kolay gelsin selamlar sevgiler.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön