View Single Post
Eski 14-01-2018, 09:37   #2307
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kozanli Mesajı Göster
Gelelim soruma!
Zeytin yağı donan mı?
Yediğim de dudaklarım ve gırtlağımda yanma ve acılık oldu.
Bu oluşumlar neyi ifade eder.
Kaliteli, kalitesiz!
Geçen yıl benim yağım olmadı, bu nedenle Çanakkale pazarında köylülerden 1 litre yeni sıkım yağ aldım denemek için..yemyeşildi adeta..ve serin pazaryerinde tümüyle donma alameti gösteriyordu..evde bir yudum aldım; aynen sizin dediğiniz gibi ağızda ve genizde oldukça yanma oldu..herhalde, bozuk, küflü veya alt zeytinlerden imal edilmiştir kanısıyla bir daha alma gereği duymadım..Tariş'in natürel sızma Memecik yağından 5 teneke alarak yılı atlattık..
Bu yağ evde bir yıl durdu..dibine tortusu çöktü ve rengi gitgide açıldı ve ayrıca o acılık ta çoğunlukla kayboldu..kullandık gitti..

İyi, kaliteli zeytinlerden sıkım yapılan yağda dediğiniz şekilde değil de genizde çok hafif kekremsi bir acılık olması artı bir özelliktir benim bildiğime göre..benim sıkımdan sonra elde edilen bu taze yağdan gece yatarken kocaman bir yudum almaktan keyif aldığım yağ budur..hoşuma gider bu çok hafif acılık ve kekremsilik
Bu özellik sanırım erken hasat zeytinler de oluyor..yağ dinlendikçe kaybolur bu durum..

ZEYTİNYAĞI VE ÖZELLİKLERİ

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön