View Single Post
Eski 12-01-2018, 17:18   #3747
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Tohumdan Clematis Yetiştiriyor - Mevcut Bilgiler
Her tohum çeşidine ilişkin çimlenme bilgisi kaynakları, Dr. Deno'nun Tohum Başlangıç ​​Başvuru Kitapları (Deno) ve Ontario Rock Garden ve Hardy Plant Society web sitesinin Çimlenme Kılavuzu (ORGS ) 'dir. Dr. Deno'nun kitapları ücretsiz indirilebilir - Ayrıntılar için Ücretsiz Kitaplar adlı yukarıdaki menüye bakın. Bunlar internette en iyi bilgi kaynaklarıdır. Bunların her ikisinin de klematis için bazı genel yönergeleri var, ancak bilgiler çok ayrıntılı değil ve bazı türler için iki kaynak birbiriyle aynı fikirde değil.

Bu kaynaklar, tür başına veya çeşit bazında bilgi sağlar. Bazı durumlarda soğuk tabakalandırma gerekir ve bazılarında zorunlu değildir. Bazı durumlarda sıcak bir süre soğuk bir süre, ardından tekrar sıcak bir süre izlenir. Açık olan, farklı türlerin farklı yöntemlere ihtiyaç duymasıdır.

Brian R. Collingwood tarafından Clematis From To title ( Clematis From Tohum) başlıklı bir web sitesi de var , ancak burada bulunan bilgilerin elde edilmesi son derece zor. Bu yazarın en çok kullandığı yöntem, tohumu pota haline getirmek, bir seraya yerleştirmek ve beklemektir. Çimlenme koşulları sadece genel bir şekilde sağlanır. Site, soğuk tabakalaşmanın gerekli olmadığını, ancak sonbaharda toplanan tohumların soğuk serada kış geçirdiğini bildiriyor.

Uluslararası Clematis Derneği (ICS) Clematis tohumların filiz üç yıla kadar sürebilir, ancak bir yıl için yaklaşık altı ay içinde bazı çimlenmeyi almalısınız”diyor. Sonbahar ve bitki içinde, steril tohum karışımında olgun tohum toplayın, tohumları ince bir tabaka kum ile kaplayın. Kabı zip kilitli bir polietilen torba içine yerleştirin ve kış boyunca birkaç ay boyunca gölgeli bir yere (veya bir buzdolabına) yerleştirin, böylece birkaç kez dondurma / eritme döngüsünden geçerler. Daha sonra kapalı konteyneri doğrudan güneş ışığından uzakta sıcak bir yere koyun ve ilk fide bekleyin. "

ICS ile tabakalaşma için belirtilen şart, bazı türler için Deno ve ORGS'nin önerileri ile çelişmektedir. Hiçbir başka referans, bir 'dondurma / eritme döngüsünün' gerekli olduğunu önermektedir.

İngiliz Akasma Derneği (BCS) esas ICS aynı temin göstermektedir. Bunun ne anlama geldiğini tanımlamadan kapları 'soğuk bir seraya' yerleştirdiler. Katmanlaştırmanın gerekli olduğunu düşünüyorlar mı belli değil.

Çok yıllık, çalılık ve ağaçları tohumdan çimenlere oldukça geniş kapsamlı tecrübeler yaşadım ancak klematis ile sınırlı bir tecrübeye sahip oldum; yarım düzine tür / çeşidi çırptırıyor.

Özetle, mevcut tüm bilgilere baktıktan sonra aşağıdaki sonuçlara vardım.

Çimlenme için iyi detaylı ve güvenilir bilgi mevcut değildir
Tabakalaştırmanın gerekli olup olmadığı ve ne zaman gerekli olduğu açık değildir
Belgelenmiş yöntemler çoğunlukla seralarda tencere kullanmaktadır. Deno dışında ev sahiplerine daha uygun yeni çimlendirme yöntemleri tartışılamaz.
Çimlenme süreleri uzundur ve GA3'un etkileri sınırlı test edilmiştir.
Clematis Çimlenme Prosedürleri
Tohum, çok popüler yıllık tohum değişiminden tohum bırakmak için yeterince nazik olan ORGS'den temin edildi. Bu tohum, birçok amatör yetiştiriciden kaynaklanmaktadır ve bu nedenle, (a) tohumun uygulanabilir olmayabileceği ve (b) doğru adlandırılamayabileceği ihtimali bulunmaktadır. Tohum adlarını doğrulamamın yolu yok.

En iyi çimlenme prosedürünü belirlemek için her bir tohum türü için bir literatür taraması yapılmıştır. Bu bilgiyi kullanarak, her tohum türü için çimlenme koşulları seti tanımlandı.

Standart referans metodu, oda sıcaklığında santigrat yöntemiydi ve bu yöntem hemen hemen tüm tohumluk türleri için dahil edildi. Çimlenmede bir gelişme sağlamış olup olmadığını görmek için diğer çimlenme yöntemleri bu standart yöntemle karşılaştırılabilir.

Robert Patlis, Clematis Tohumunu Çakıl Nasıl Yapılır?
Robert Patlis, Clematis Tohumunu Çakıl Nasıl Yapılır?

Her bir yöntemin kısa bir el kodu verildi: Bir sayı, ardından Baggy veya Water yöntemini (aşağıda açıklanan) belirtmek için bir B veya W izledi. Daha sonra yöntemi daha ayrıntılı tanımlamak için bu aşağıdaki kodlardan biri veya daha fazlası izledi:

W - sıcak (işlem boyunca oda sıcaklığı)

D - süreç boyunca karanlık

WCW - sıcak, soğuk (5C), sıcak çevrimler, her 30 günde bir sıcaklık değişimi

CWC - 30 günde bir sıcaklık değişimi ile soğuk, sıcak, soğuk çevrim

N - çıplak (birkaç günden sonra dış tohum tabaka çıkartıldı)

GA3 - GA3 hormonu ile tedavi edilir.

Tohumda kalan T - kuyruk

İlk sayı, tohum türünü belirten ardışık bir sayıdır. Benzersiz bir kaynaktan gelen her benzersiz tür / çeşit, benzersiz bir sayı verildi.

Örneğin, "5BWTGA3" tohum türü # 5 olacaktır, sıcak koşullarda, kuyrukları açık kalmış ve GA3 ile tedavi edilen bolluk yöntemi kullanılarak tedavi edilmiştir.

Tohumlar haftalık olarak kontrol edildi ve çimlendirilmiş tohum sayıldı ve çıkarıldı. İşlem boyunca nem seviyeleri korunmuştur. Herhangi bir kalıplanmış tohum çıkarılmadı, ancak kalıp not edildiği gibi önemli bir sorun değildi.

Her bir test davasında on tane tohum kullanıldı. Tohum, belirli bir tohum türü için, her bir test örneğinin benzer büyüklükte bir tohuma sahip olacağı şekilde seçildi.

GA3 işlemi, işlemin başlangıcında yapıldı. Baggy yöntemi için Deno'nun tasvir ettiği yöntemi kullandım. Su yöntemi için, GA3, tohumun yüzmekte olduğu suyun sağına ilave edildi. GA3 suyu zamanla parçalayacağından temiz su ile değiştirilmedi.

Tohum ceketi çıkarma birkaç gün suya batırıldıktan sonra yapıldı. İşlem minik tohum için sıkıcı ve çok zordur. Çok küçük tohum veya çekirdeği çok sıkı tutan tohumda, tohum katının sadece bir kısmı çıkarıldı.

Çimlenme Yöntemleri
Bu çalışmanın yapılmasının temel nedenlerinden biri, bazı ortak çimlenme yöntemlerini karşılaştırmaktır.

Yukarıda bildirilen referansların çoğunda 'saksı yöntemi' kullanılmaktadır. Tohumlar bir toprak pota yerleştirilir, kumla kaplanır ve çimleninceye kadar bırakılır. Bu yöntem çalışır ancak ciddi bir dezavantajı vardır. Çimlenme çok yavaş olduğu için, bir şeylerin olmasını bekleyen çok sayıda tencere bulursunuz. Birçok tohum çimlendiren insanlar için bu çok pratik bir yöntem değildir.

Birkaç yıl kullandığım yöntem şişkinlikçi yöntemdir. Tohumlar, nemli bir kağıt havlu ile birlikte bir Ziploc plastik aperitif torbasının içine yerleştirilir. Test periyodu boyunca kağıt havlu nemli kalır. Benim durumumda, sert tarafta iyi su kullanıyorum, ancak herhangi bir su kaynağı çalışmalıdır. Bu yöntemi kullanarak, buzdolabında sakladığınızda çok önemli olabilecek küçük bir alanda çok çeşitli tohumlar depolanabilir. Yüzlerce türe çimlenme için bu yöntemi kullandım.

'Su' yöntemi diyeceğim ikinci bir yöntem, internette birkaç yerde amatör klamatis yetiştirenleri tarafından bildirildi. Tohumlar çimleninceye kadar suya konur. Aslında çimleninceye kadar tamamen batırılırlar.

Geçen yıl yaşlı klematis tohumuyla yapılan bazı ön test, yöntemin işe yarayacağını ve canlı tohumun suyun içinde çürümediğini gösterdi.

Bildirilen bir diğer yöntem 'çıplak' yöntemdir. Tohumun dış tabakası, işlemin başlangıcında çıkarılır. Tohumu iç kısmı çimlenmeye bırakılır. Bazı ön testler bunun da işe yarayabileceğini ve bazı insanlar çimlenme sürecini hızlandırdığını bildirdi.

Test olguları, sudan ve çıplak yöntemlerden hangisinin daha yüksek çimlenme oranları veya daha hızlı çimlenmesini sağladığını görmek için süngerimsi yöntemi karşılaştırmak için seçildi.

Baggy Yöntemi vs Su Yöntemi
Bir vakanın hepsinden ötürü, salyangoz yöntemi su metodunun yanı sıra çalıştı. C. virginiana, su metodu kullanılarak daha iyi çimlenmeye sahipti, fakat aynı zamanda çimlenmek için GA3'ü de gerekli kıldı. Su yönteminde GA3'e daha uzun süre maruz kalmanın çimlenmeyi geliştirmesi oldukça olasıdır.

Sonuçlar - Tohum Kabuğunun Kaldırılması İşe Yarıyor mu?
Tohum katının çıkarılması, su metodu için çimlenmeyi arttırmadı. Görsel olarak, bu tohumların birçoğu sümük ile kaplandı (bakteri?) Ve yavaşça parçalanmaya benziyordu. Çoğu su + çıplak testler çürüme sebebiyle Ekim ayında durduruldu.

Herhangi bir sonuca varmak için baggılardaki çıplak tohumluk test vakaları yeterli değildi.

Tohum katlarının çıkarılması bir avantaja sahiptir. Birkaç vakada çekirdek kaplamasının kaldırılması, tohumun boş olduğunu ve canlı olmadığını açıkça ortaya koyuyor. Bu tür tohumları çimlenmeye çalışmak zaman kazandırır. Bununla birlikte, çekirdek kaplamanın çıkarılması sıkıcıdır ve zaman alıcıdır. En azından büyük parmaklarım için bile, çok küçük tohumlarda neredeyse imkansızdır!

Clematis Çimlenmesi - Soğuk Tabakalama
Tabakalaştırmanın gerekli olup olmadığı belli değildir. Hem Deno hem de ORGS belirli türler için önerir, ancak diğerleri için tavsiye edilmez. ICS ve BCS, tüm türler için gerekli olduğunu ileri sürdü ve CFS, herhangi bir tür için gerekli olmadığını söyledi. Geçmişte soğuk tabakalaşma olmaksızın klematileri başarılı bir şekilde çimlendirdim, bu yüzden kesinlikle tüm türler için bir şart değildir. Ancak çimlenme sürecini hızlandırabilir.

En güvenilir iki kaynak, yani Deno ve ORGS, tabakalaşmanın her zaman gerekli olmadığını ileri sürdüğünden bu çalışma, yalnızca bu davalarda, bu referans kaynaklardan en az birinin gerekli veya yararlı olduğunu gösterdiği için tabakalandırma ihtiyacını araştırmıştır.

Sonuçları - Soğuk Tabakalama
Genel bir kural olarak soğuk tabakalaşma şart değildir. Bazı türler için ya gereklidir ya da faydalıdır.

C. orientalis WCW bisikletle zayıf çimlenmeye ve soğuk bir muameleye tabi tutulmadan çimlenmeye sahip olmamıştır, ancak farklar istatistiksel olarak anlamlı olmayabilir. Deno ve ORGS, C. orientalis'in sıcak çimlendiğini bildirmektedir .

C. stans'ın iki kaynağı vardı . Bir kaynak CWC muamelesiyle iyi çimlenmeyi ve çimlenme sıcaklığının olmadığını gösterdi. İkinci kaynak, CWC muamelesiyle iyi çimlenmeyi ve makul çimlenmeyi sıcak olarak gösterdi.

Bazı non-clematis tohumu soğukta çimlenir ancak bu, 1 veya 2 tohum hariç, klematis ile gözlenmemiştir. Soğuk işlem görmüş herhangi bir tohum, sıcak koşullara gelene kadar çimlenmedi. Bu gözlem Deno'nun bazı türlerin daha iyi çimlendiğini raporuyla çelişir ancak iki çalışmadaki test edilen tür listesinde bazı çakışmalar vardır, ancak bunlar aynı değildir.

Clematis Çimlenme - Kuyruklar
Referansların çoğunda tohumlarda kuyruk çıkarma ihtiyacı belirtilmemiştir. ORGS çimlenmeye müdahale edebileceğinden kuyruk kaldırılmasını önerir. Kuyrukları bırakıldığında çimlenme önlenebilir (veya bir efsane mi?) Diğer bazı klemasız tohumu önlemez bilinmektedir.

Bu çalışma için elde edilen tohumun çoğunluğunun inceliği yoktu ve bu nedenle bu fenomeni araştırmak için kullanılamadı. Kuyrukların bulunduğu yerde, bir etki olup olmadığını görmek için kuyruklu ve kuyruksız denemeler yapıldı.

Sonuçları - Clematis Tohumunun Kuyrukları Kaybolmalı mı?
Sonuç veren birkaç vakada, kuyrukların varlığı çimlenmeyi bırakmadı, ancak bazı türler için çimlenme oranlarını biraz düşürebilirdi.

Sınırlı verilere dayanarak, kuyrukların çimlenmeyi önemli ölçüde etkilemediği görülüyor.

Clematis Çimlenmesi - GA3
GA3, çimlenme sürecini hızlandırmak için kullanılan bir bitki hormonudur. The Magic of Germination – Botanically Inclined – Seed Adventures

Clematis üzerinde GA3 kullanılarak çok az test yapılmış gibi görünüyor. ORGS, bazı klematis türlerinden söz etti ve Deno, "bazı türler için GA3 veya ışık şart" diye önermektedir.

GA3, yazar için bazı clematis olmayan vakalar için çimlenme zamanını azaltmıştır.

Sonuçları - GA3 Tedavisi Yardımı Var mı?
GA3 hormonu tedavisi sadece literatürde yararlı veya gerekli olacağını düşündüğü birkaç türe uygulanmıştır. Test sonuçları, C. pitcheri ve C. virginiana için gerekli veya en azından yararlı olduğunu göstermektedir .

Klamasız çekirdek için, GA3 çimlenmeyi hızlandırmaya eğilim gösterir ve bu tohumların her ikisi de işleme tabi tutulmadan çimlenmeye devam edebilir.

GA3 fidelerinin çoğunun, hormonun herhangi bir anormal uzamasına neden olup olmadığını anlamak için yetiştirildi. Hiçbir problem tespit edilmedi.

Klematis tohumu üzerinde GA3'ün daha fazla test edilmesi gerekiyor.

Clematis Çimlenmesi - Karanlık
Referanslardan karanlığın bir gereklilik olup olmadığı açık değildir. Bazı türler için Deno ve ORGS tarafından önerilir, ancak diğer referanslarda bir gereklilik olarak bahsetmemektedir.

Sonuçları - Tohumların Karanlık Olması Gerekiyor mu?
Karanlıkta test edilen sadece iki tür C. viorna ve C. viticella'ydı ve her iki durumda da karanlıkta bittiğinde çimlenmede bir miktar iyileşme oldu. Bunu yazarken, C. viticella ssp campaniflora (23BDWCW) çimleniyor (% 50, çoğunlukla Kasım'da) ve aynı tohumların çimlenmesi mümkün değildir. Test davalarının sayısı sınırlıydı ve çimlenme oranları düşüktü.

Soğukta geçirilen her zaman karanlıkta harcanacak zaman olurdu çünkü tohumlar küçük bir bar buzdolabında saklandı.

Karanlıkta daha fazla test yapılması gerekiyor.

Clematis Çimlenme Sonuçları - Genel
Deneme Şubat 2015'ün sonunda başladı ve halen devam ediyor. Ayrıntılı sonuçları görmek için şu bağlantıyı tıklayın: Tohumluk 2015'ten Clematis'i yetiştirme .

Bu dosya zaman zaman test periyodunun sonuna kadar güncellenecektir. Son güncellenme tarihi: 16 Kasım 2015.

Genel olarak, klematis tohumu, diğer referanslarla uyuşan çimlenme için çok yavaştır. 8 ay sonra% 30 çimlenmedi veya çok az tohum filizlendi. Çoğu durumda, çimlenme birçok hafta veya aylar boyunca yayılır. Sadece birkaç tür hızla çimlendi.

Süngerimsi yöntem su metodu kadar iyi veya daha iyi çalışır. Su yöntemini kullanmam için hiçbir neden görmüyorum.

Baggy yöntemi ile yapılan çimlenme, pota yöntemi ile karşılaştırılmadı. Bununla birlikte, çoğu klematis soğuk tabakalaştırmaya ihtiyaç duymadığından, toksik olmayan yöntemin kuzey bölgelerinde daha hızlı çimlenmesine neden olması mümkündür, çünkü tohum sıcak havalarda bekleyen kışın soğukta dışarıda oturmamaktadır.

Tüm referanslara ve mevcut testlere dayanarak, çoğu klematis için genel bir çimlenme prosedürü olarak aşağıdakileri tavsiye ederim. Karanlıkta, kuyrukları çıkartılmış sıcakkanlı yöntemi kullanın. GA3 kullanıyorsanız, kullanmanız gerekir, ancak muhtemelen gerekli değildir.

Sonuç - Türlere Özgü
Bu çalışmaya dayanarak aşağıdaki önerileri yapacağım. Sonuçlarımın Deno veya ORGS'den farklı olduğu bir not ekledim.

fusca - sıcak çimlenme kolaydır
ispahanica - sıcak çimlenme kolaydır.
crispa - kolay çimlenmeye (Deno ve ORGS hem CWCW döngüleri önermek ve çimlenme uzar benim tohum başka bir şey olabilir demek. ılık crispa ?)
virginiana - GA3 ve sıcak gerektirir (Deno, ılık ve hafif önerir veya GA3, ORGS sadece sıcak önerir. Kişisel iletişim, taze tohumun GA3 olmadan çimlendiğini onaylar)
pitcheri - GA3 ve sıcaktan yararlanabilir (Deno ve ORGS, sıcak-soğuk bir döngüyü önerir)
orientalis - sıcak çimlenme kolaydır
vitaminler - sıcak ve karanlık (Deno - karanlıkta çimlenmeden ılık ve hafif, çimlenme için 10C izleyen ORGS - sıcak-soğuk döngü.) Terim, " çiçek " olarak kullanıldığından beri " viticella " nın saf türde olmadığı oldukça mümkündür adsız melezler için genel terim)
integrifolia - sıcak çimlenme kolaydır
stans - 2 ay boyunca sıcak deneyin ve çimlenme soğuk bir muamele yapmazsa ( ORGS soğuk-ılık bir döngüye işaret eder)
heracleifolia - sıcak çimlenme kolaydır ( ORGS , soğuk ve sıcak bir döngüye işaret eder)


Aşağıda önceki yıllardan bazı sonuçlar verilmiştir. Bunlar için de şişkinlik yöntemi kullanıldı.

Clematis hirsutissima - kışın sonlarında açık alana maruz kaldıktan sonra birkaç sıcak kıvrımlı döngü izledi. Çimlenmek için bir yıl geçti.

Clematis integrifolia 'Moğolca Çan' - sıcak çimenler için kolay.

Clematis alpina 'Willy' - soğuk-ılık soğuk bir döngü çok düşük çimlenme oranları üretti.

Growing Clematis From Seed - Garden Myths

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön