View Single Post
Eski 11-01-2018, 11:53   #130
Doğayaaşk
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-01-2018
Şehir: Eskisehir
Mesajlar: 3
Sayın Muda cevabınız için çok teşekkür ederim. Vermiş olduğunuz linkleri ve daha bir çok kaynağı inceledim. Ama asıl beni ilgilendiren sulama miktarı ile ilgili net bir yanıt bulamadım. Toprağın yapısını bilmiyorum. Analiz yaptırmadım. Bu yıl yaptıracağım. Su tutma kabiliyeti ne kadar iyi bilemiyorum sanirim analiz ile hepsi daha net ortaya çıkacaktır. Benim anlamaya çalıştığım konu şu.
fasulye az su isteyen bir bitki olduğuna,

yazılan teorik bilgilere göre
# 3 yapraklı asıl yaprağın görünmesi sırasında 1 kere
#Çiçeklenmeden evvel 1 kere
# ve meyve tutumundan 10 gün sonra 4-5 gün ara ile düzenli olarak ve az sulamak gerektiğine göre

Fasulyenin ekim zamanı toprak sıcaklığına göre nisan mayıs ayı olup, hasat başlangıcı temmuz 20 si ağustos başı gibi başlayıp eylül sonunda bittiğine göre.
Ciddi anlamda en fazla su istediği dönem ağustos başı ile eylül sonu arasındaki 2 aylık bir zaman . Buda 5 gün ara ile sulansa 12 sulama yapar. Öncesinde yapılan 3-4 sulama eklense 16 sulama yapar.
SUYU TASARRUFLU KULLANMAK ICIN
1- DAMLAMA SISTEMI DÖŞENECEK damlama şeklinde yapılan bir sulama ile karik usulü yapılan bir sulama arasında yüzde 50 lik bir fark olmaz mı. Yanı ocağa dikilen fasulyeye dökülen 1 litre su yerine damlama usulü yarim litre su aynı hesaba gelmez mi.
2- SIYAH MALC NAYLONU SERİLECEK malc naylonu seçilince hem ot sorunu tamamen çözülecek hem kaymak tabakası olmayacağından çapalama yapılmayacak hem toprak sıcaklığı muhafaza edilecek hem topraktan gelen böcek sorunu çözülecek hem de NEM KAYBI OLMAYACAĞINDAN AÇIK SISTEMDE YAPILAN SULAMAYA GÖRE MALC NAYLONU SERIKI IKEN YAPILAN SULAMA3-4 KAT DAHA ETKILI OLMAZMI
YANI...Belki saçma bir düşünce içerisinde olabilirim ve elbette teori ile pratik birbirini tutmaz ama...
Yapılan damla sulama sistemi ve malclama sayesinde
Yapmış olduğumuz her ocak için YARIM LITRE SULAMA normal karık usulü sulamada her ocağa yekamul eden 4-5 LITRE SUYA EŞDEĞER OLMAZ MI.

Doğayaaşk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön