View Single Post
Eski 11-01-2018, 00:08   #128
Doğayaaşk
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-01-2018
Şehir: Eskisehir
Mesajlar: 3
TAZE FASULYE SU IHTIYACI
Değerli Ağaçlar net üyeleri
Bildiğiniz gibi bilecik ili pazaryeri ilçesinin osmanlı boncuk fasulyesi diğer adı ile pazarcık boncuğu fasulyesi var.
Tescilli patentli bir fasulye.
Pazaryeri ilçesinde 5 dönüm kadar yüzde 30 eğimli kullanılmayan bir tarlamiz var.
Buraya bu fasulyeden ekmeyi düşünüyorum. Ama daha önceden ekip bicmedigimden ve aklımdaki bazı teknik detayları cozemedigimden hâlâ kafamda bazı şeyleri oturtabilmek için araştırmalar yapıyorum.yardimci olursanız çok memnun olurum.

Başlangıc olarak 1 dönüm ekmeyi düşünüyorum.

Sıra arası 1 m. Sıra üzeri 30 cm her ocağa 5-7 adet tohum atarak yaklaşık 3000 ocak ve bu ocaklarda 15000-21000 adet tohum atılmış olacak.
16 lik boru ile damlama çekilip,su tasarrufu ot mücadelesi erkencilik ve işçi maliyetini azaltmak için siyah malclama yapilacak.
En büyük sorun su. Yakında su kaynağı yok. Tek su kaynağı 200 metre uzaklıkta ve aşağıda bulunan su şebekesi. Ondada şöyle bir sorun var. Köye gelen subuyuk bir depodan geliyor ve miktarı sınırlı bu nedenle suyu çok bonkör kullanmamaliyim.
Yazılanlara göre fasulye çok az su istiyor. 3 yapraklı asıl yaprak göründüğünde,çiçeklenmeden evvel,meyve tutumundan 10 gün sonra 4 -5 gün ara ile sık hafif ve düzenli sulanmaliymis.
Bu durumda evin yanına 3 tonluk bir plastik su deposu koysam 50-60 metre yükseğe basabilen bir hidrofor bağlasam
Serdigim damlama borularındaki 3000 tane damlatici saatte 2 litre damlatacagina göre sisteme 15 dakika su versem yani her ocak yarim litre sulansa toplamda 1.5 ton su harcanmış olur.bu şekilde yapılan sulama yeterli olurmu.
Yeterli olmaz.ise her ocağa kaç litre damlama şeklinde su akmalıdır.

Diğer sorum. Yüzde 30 lük eğimin üst noktasına 1 tonluk bir plastik depo koysam ve hidrofor ile bunu doldursam, 1 dönümün damlama sistemini de bu depoya bağlasam yüzde 30 lük eğim damlama sulama sisteminin hiç bir şey yapmadan çalışmasını sağlar mı?

3. Sorum : her fasulye ocağına fasulyeler için sonra uğraşacağım sırık derdinden kurtulmak için 1 er tane mısır eksem, mısır ve fasulyenin su istekleri farklımidir. Mısırın tüm.suyu emmesi fasulyelerin susuz kalmasi gibi bir durum olabilir mi?
Şimdiden teşekkür ederim.

Doğayaaşk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön