View Single Post
Eski 07-01-2018, 19:18   #576
Mehmet0761
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-03-2017
Şehir: Antalya
Mesajlar: 10
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sulman Mesajı Göster
Merhabalar sevgili dostlar ve Sn.oguzhancanoglu

-Çit için muhteşem seçim, (Aralık 1,5 karış harika olur)(Tam kapar ilerde mantar-küf problemi olabilir.) (Ben olsam 2 şer metre aralık bırakırım ağaçlar zor kapar belki ama ağaçlar devasa olunca küf, mantar problemi daha az olur) (Yinede çok sık ekilen çit tarzı limon serviler muhteşem bir görüntü oluşturuyor.)

-Sizinki Limoni Servi Cupressus Macrocarpa Goldcrest (Farklı türleri rivayete göre var ben görmedim... Ters dönen ince yapraklıları varmış... Burada bir dostumuzdan duydum)

-Sakınca yok. Her türlü budamayı yapabilirsiniz. Bahar ayına dikkat edin, ağacın canının yanacağını, orjinalliğini bozduğunuzu unutmayın Ben ellememe taraftarıyım. Belki sadece yanlar olabilir. Sık ekilenler tepeden kesilebilir, tek ekilenler tepeden kesilirse top bir görünüm alır vs....

-Ege- Akdeniz yazın gün aşırı, yapraklarıda dahil, doyura doyura... Diğer bölgelerde 2 günde veya 3 günde bir yapraklarıda dahil doyura doyura... Kışın ve baharda gerekmez.

-Gübre ihtiyacı hiç yok- Kullanmamanızı tavsiye ederim

-Devrilenler ve devrilmeyenler- Aşılı aşısız- Kazık kök ve saçak kök...Bence her ağaç kazık kök yapar fakat vakit alır. Yeterince vakit almamış, kazık kök yapamamış. Güçlü servi türüne aşılı limon servilerin kazık kökte daha başarılı olduğunu düşünüyorum daaa... Nereden bileceğiz yaptı mı yapmadı mı? En iyisi işin ehli, garantili bir yerden limon servileri satın almak. Yinede herşey zaman diyorum. Saçak köklülerde geliştikçe kazık atar bence.... Dibe....

Rüzgarlı bölgeler 2-3 yıl kargı ile rüzgar yönünün tersine destekleyin. Toplar kanımca...

Saygılar.

-------------

Yaklaşık 1,5 yıl önce bahçeye 16 adet limon servi ektim. Bu yazıyı limon servilerini yeni dikecekler, bakım yapacaklar için yazmak istedim. Saksıda bakımı kapsamaz.

Limon servilerin boyu ilk yıl 1 metreyi aşkındı. Çok cılız değilllerdi. Baharda çok az normal oranda gübre takviyesi yaparak ektim. Bazılarının yaprakları çok canlı yeşil özelliğini kaybedip sarıya döndü... Sulamama rağmen.

Geçen ilkbaharda normal dozajda gübreleme ve bakım yaptım. Aynı şey yeniden tekrarlandı. Aralarından bir adet vefat bile oldu.

Çevremde neredeyse 100 bahçeyi gezmişimdir. Çok bakımlı bahçelerde limon serviler neşesiz. Kesinlikle gübre istemiyor. Yaklaşık 5 aydır gübreyi kesitim. Cart yeşiller.

Bir tanıdığım çim alana 30 adet limon servi ekti. Aynı muhitteyiz. Çim alanın sulaması otomatik. Bazı serviler öldü, bazıları büyüyemedi... İlk başlarda. Sonuç olarak hepsi öldü. Nedeni ekerken ve çim biçme sonrasında limon servilerinde gübre alması.

Yaklaşık 1 yıldır her yerdeki limon servileri inceliyorum. Kaldırım kenarlarındakiler, hatta minik süs taşlarının arasına gömülü olanlar en güzel büyüyenler (0 bakım). Su harici başka bir ihtiyacı yok. Bu sayede bende limon servilerimi kurtardım. Cart yeşil renge kavuşturdum.

İlk 2-3 yıl su ihtiyacının yüksek, sonrasında normal hava şartlarında gidebileceğini düşünüyorum. Dip suyunu bulması lazım.

Bu arada deneyimlerinden biride dipten dal kesmenin boylanmaya yardımcı olmadığıdır. Nasıl isterse öyle gelişir. Rüzgarda veya hava şartların kaykılmaya müsait olsa da kargı ile desteklenmek hoşuna gitmiyor. Nasıl isterse öyle büyümek istiyor. Kendi yolunu buluyor.

Yazın başlarında bahçemize çim yaptım. Her gün sulanması gerekiyor çimlerin. Limon servilerin yaklaşık 13 tanesinde sulama sırasında diplerinde su birikmesi oluşuyordu. Yani her gün sulandılar... Diplerinde su birikenler, diğerlerine nazaran daha boylu, daha geniş, daha cart yeşil......Tabi toprağınızın su tutma oranına da bağlıdır. Fakat sonuç olarak suyu çok ama çok seviyorrrr......Yazın fazla suyun takviyesi büyük.

Burada sevgili dostlardan biri aylar önce sabah akşam sula demişti ilk başlarda tereddüt etsemde tamamen doğru.

0 gübre-yazın bol su= sağlıklı Limon serviler...

Sevgiler.
ALTIN BOTANİK ADLI ÜYEDEN ALINTI,TAMAMEN FARKLI BİR GÖRÜŞ:merhaba Arkadaslar bir süredir Limoni servi sayfasını takip ediyorum Bir botanikci olarak yıllar süren arastırma deneme ve ziraat mühendislerının yaptıgı incelemeler sonucunda bircok arkadasın üreticinin ve bu agacı yetistirmeye calısan Doga severin Ortak sorunu olan kurumadan bahsedicem bu kuruma ( dipten baslayarak Dalların kahverengi bir hale gelmesi ve yukarı dogru devam ederek agacı ölüme götürmesidir Bu kurumanın agacın yası ile cok bir orantısı yok ancak orta yaslı agaclarda daha cok görünmekte 10 - 15 yas civarı saksıda **** bahcede Toprakta ekili halde de olsa maalesef özellikle Bu tür bu hastalıktan etkilenmekte hastalıga neden olan bir Mantar türü (phytophtora mantarı neden olmakta) peki nasıl mücadele edecegiz bu mantar ile.1 özellikle ilk bahar basında agacımıza mutlaka gübresini verecegiz mart-nisan-mayıs aylarında ilk defa gubre veriyorsak Amonyum nitrat kullanabiliriz daha sonra 15-15-15 kompoze gubre verebiliriz Gubreyı mutlaka agacın topragı yasken veriniz ve gubreyi attıktan yeteri kadar sonra sulayınız ilk bahar basında agacımızı mutlaka Mantara karsı ilaclamalıyız özellikle kök ve gövdesini (fungusit antrocol wp 75 combi tavsiye ederım) 2.husus yaz aylarında 2 gunde bir mutlaka sulama yapınız ve suyu mümkünse bastan asagıya banyo yapar gibi veriniz.3 sonbaharda özellikle eylul ekim aylarında agacımızda bu kuruma görülmeye baslar öncelikle alttan baslayan kuru dalları yukarı dogru bir makaslama ile budamalıyız budamayı eşit sekilde yapınız gövdeden 15 -20 cm dal payı bırakın( kuru dalları dipten kesmeyinki tekrar canlanabilsinler) en tepeyi üstten kesin 20 cm kadar agacın boyunu kısaltın şimdik geldik bu mantardan Kurtulmaya budamamızı yaptıktan sonra 2-3 gün içinde hava sartları uygunsa yagıssız bir gunde bu ilaclar ile ( Bayer marka Aliette wg 800 ve antrocol wp 70 ve birde yayıcı yapıstırıcı katarak hepsini karıstırarak agacımızı tepeden tırnaga bastan uca bir ilaç pompasıyla ilaçlamalıyız. eger bu ilaçlamayı sonbaharda yapadıysak isek erken ilk baharda mutlaka yapmalıyız yukarda da yazdıgım gibi gübreleme sulama budama ve ilaclamayı yaptınız takdirde agacınız uzun yıllar sizinle olacaktır yıllardır yüzlerce agacı bu sekilde hayata döndürdük not: Aliette wg 800 mantar ilacı her zaman piyasada bulunmaz ancak içindeki etken madde( fosetly-al ) baska hiçbir mantar ilacında yoktur basarılı olmanız için mutlaka onu kullanmalısınız sorularınız varsa yardımcı olmaya calısırım

Mehmet0761 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön