View Single Post
Eski 07-01-2018, 18:37   #181
Taşlıbahçe
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak Mesajı Göster
Yeni bahçeme (500 m2) kenar sınırları olmak şartıyla 4 e metre aralıklarla her çeşitten meyve fidanları alıp diktim. Evime yakın olduğu için Ağaç a.ş. den aldım. Ancak fidanların bodur değil klasik cins olduğunu fidanları diktikten sonra anladım. Özellikle deniz manzarasının kapanmaması, kolay işleme ve verim bakımından kısa boylu bodur meyve ağaçları istiyordum aslında. Bundan sonra ne yapabilirim uygun budama ile klasik meyve fidanlarını bodurlaştırma imkanı var mıdır? Arsa 500 m2 yalova kaytazdere de. %15-20 eğimli killi toprak, eğim kuzey yönünde körfeze doğru.

Diktiğim fidanlar: hurma (hachia), elma granny smith, elma starking, vişne, kiraz, erik president, ayva eşme, badem, şeftali, houşi armudu

Alıp henüz dikmediklerim (bu hafta toprak içinde bekliyor): Ceviz chandler, incir beyaz, incir siyah, papaz erik, kızılcık, nar.

Vereceğiniz bilgi ve yönlendirmeler için şimdiden teşekkürler.
Öncelikle klasik anaç olduğundan emin misiniz; yani diktikten sonra nasıl anladınız?

Klasik anaçlar da uygun budamayla kısa tutulabilir ama işini bilen birinin her yıl ağaçlara elinin değmesi gerekir.

Diğer taraftan klasik anaçlar bodur klon anaçlara göre daha dayanıklı ve kanaatkardırlar, bodur anaçların kök sistemi zayıf olduğundan bilhassa susuzluğa pek gelemezler, ekstrem hava koşullarından daha çabuk etkilenirler ki son yıllarda bu türden durumları sıklıkla yaşıyoruz.

Araziniz eğimli olduğuna göre eviniz varsa, bulunduğu noktadan yalnızca bir kısmı manzarayı kapatır diye düşünüyorum. Eğer öyleyse yalnızca o ağaçları bodurlaştırma yoluna girebilir veya yalnızca o ağaçları bodur anaçlı fidanlarla değiştirebilirsiniz diye düşünüyorum.

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön