View Single Post
Eski 04-01-2018, 18:14   #17
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 743
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Tohumluk alacagim kabaklarda asagidaki yolu izliyorum (hiyar, kavun ve karpuz icin de ayni yontemi uyguluyorum). Asagidaki ornek bir cucurbita pepo cesidine aittir:

Eklenti 401235
Eklenti 401236
Eklenti 401237

Bitkinin erkek cicekleri (1. ve 2. resim) polenleri tasir. Uzun saplari vardir ve meyveye bagli degildir. Disi cicekler (3. resim) ise meyve ucunda biter ve erkek cicekten farkli sekilde stigmaya (cicek ortasindaki uc odacikli yapi) sahiptir.

Bitkinin erkek ve disi cicekleri olusmaya basladiktan sonra, cicekler henuz acmadan once tac yapraklari acik sari tarifi imkansiz guzellikte bir renk almaya baslar. Biraz tecrube kazandiktan sonra, ciceklerin ne zaman acacagini onceden kestirebilirsiniz. Cicekleri gozlemleyerek zamanlama hakkinda tecrube kazanabilirsiniz.

Ertesi sabah acacagindan emin oldugum erkek ve disi cicekleri arilarin iclerine giremeyecegi sekilde bantliyorum (arilar ben uyanmadan cok once gelip polenleri toplayacagi ve bahcede ayni aileden birkac kabak cesidini bir arada yetistirdigim icin capraz tozlasmayi onlemek istiyorum). Artik arilar bir cesit kabagin erkek cicegindeki polenleri baska bir cesit kabagin disi cicegine tasiyamayacaklar. Iki erkek cicek arasinda da polen tasiyamayacaklar. Bant yerine, camasir mandali da kullanilabilir yalniz ben kavun, karpuz ve hiyarlarin cicekleri daha narin oldugu icin, mandali yalnizca kabak ciceklerinde kullaniyorum. Bantlanmis cicekleri yukardaki uc resimde gorebilirsiniz.

Sabah uyandiktan sonra, hem erkek, hem de disi ciceklerin uclarindaki bantlari aciyorum. Sabah ilk isim bu oluyor. Arilar kadar olamasam da, basarili bir tozlasma icin mumkun oldugunca erken davranmaliyim. Erkek cicegi, 2. resimdeki gibi sapindan kopariyorum. Sapin uzun olmasi, boya fircasini tutar gibi, tozlama sirasinda kolaylik saglayacak.

Erkek cicegin tac yapraklarini, polenlere zarar vermeden kopariyorum ve asagidaki resimlerde goruldugu gibi, disi cicegin stigmasina polenleri dagitacak sekilde suruyorum. Islem tamamlandiktan sonra, disi cicegi her ihtimale karsilik tekrar bantliyorum. Bandi tekrar acmama gerek kalmayacak cunku cicekle birlikte yere kendiliginden dusecek.

Eklenti 401238
Eklenti 401239

Bazen elle tozlama cesitli nedenlere bagli olarak basarili sonuc vermeyebiliyor ama tutturuncaya kadar denemeye devam edecegim. Sonucta, basarili tozlasan tek bir meyveden yuzlerce tohum almam ve cesidin devamliligini saglamam soz konusu. Bir de, bazi cesitlerde disi cicek sayisi erkek cicek sayisina gore daha fazla olabiliyor. Bu gibi durumlarda, bitkinin meyve tutmasi zorlasiyor ve gecikebiliyor. Bu gibi cesitleri sayica birden fazla yanyana ekerseniz bir bitkinin erkek ciceklerinden diger bitkilerin disi ciceklerini tozlamak icin yararlanabilirsiniz. Bir de sabah erken sulama yapiyorsaniz, elle tozlamadan once ciceklerin islanmamasina ozen gostermenizi oneririm.
Saflığı koruma açısından aynı çeşitin farklı erkek çiçelerinin bizim tohumluk için ayırdığımız bitkinin dişi çiçeklerini tozlaştırması saflığı etkiler mi yoksa aynı bitkinin erkek çiçekleri aynı bitkinin dişi çiçeklerini döllemesi daha mı iyi olur saflık açısından.Sonuçta hangi bitkinin daha iyi olduğunu bilmiyoruz ama bir tanesini tamamen şans faktörüne bağlı olarak korumak gereklimi.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön