Konu: Muda
View Single Post
Eski 03-01-2018, 13:03   #20
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Oğul otu (Melisa Officinalis L.)

Oğul otu (Melisa Officinalis L.)

Bitki türü: Şifalı Bitki
Bitki ömrü: Çok yıllık
Tohum Türü: Melissa
Tohum çeşit adı: Limon Kokulu Melissa
• İzolasyon Uygulaması: Yapılmadı
Tohum kaç yıldır sizdedir: 6
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar
Size nereden geldi: Satılan bitkinin arasında bulduğum tohumlardan çimlenen bir tek tohumdan ve bir tanıdıktan aldığım fideden çoğalanlar.
Tohumun kökeni : -
Kullanılan gübreler : -
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2017
Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki tohumlarını bulduktan sonra birkaç yıl ekemedim. Daha sonra ektiklerim arasında bir tanesi çıkmış. Yabani ot olarak gördüğüm için koparttım. Kök kısmından yeniden filiz verdi. Üç dört yıl aynı bitki büyüdü ve dökülen tohumlardan çoğaldı. Tohumları çok küçük. Beyaz çiçek açıyor. Tohum kesesi ile birlikte göndermeyi düşünüyorum. Bir miktar topladım. Minik siyah tohumları bulunduğu yerden çıkartarak ilkbaharda ekersiniz. Kök bizim burada bile soğuktan ölmediğine göre daha uygun iklimlerde çok daha iyi büyüyecektir. Şaşırtma yaparken toprağı ile birlikte yeni yerine nakleder ve suyuna da dikkat ederseniz iyi olur. Çıkan fideleri verdiğim kişilerde nedense öldüler. Benim topraklı olarak naklettiklerim halen yaşıyorlar. Bitkinin yaprakları ellendiği zaman limon kokusu şeklinde bir koku verir. Bitkiniz büyüdükten sonra zaman zaman biçip gölgede kurutarak sakinleştirici özelliği olan bir çay içebilirsiniz.

Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart - Nisan ayları arasında viyollere veya toprak torf karışımı dolu bir kaba ekilir. Tohumlar çimlenene kadar torf kesinlikle kuru bırakılmamalıdır.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Tohum nemli tutulduğu zaman 7-10 gün arasında çimlenmeye başlamaktadır.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Güneş alan veya yarı gölge bir alanda rahatlıkla yetiştirebilir. Toprak yapısı ne kadar kuvvetli ise o kadar verim almak mümkün. Güneşli alanlarda sulamayı ihmal etmeyin.
İklim gereksinimleri:
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:Beyaz açan çiçekler kuruduktan sonra ben bugünlerde topladım. Tohum keselerini elinizle ovalayınca minik siyah tohumlar çıkıyor. Belki içlerinde düşen tohumlar vardır. Daha önceden zaman zaman tohumların olgunlaşıp olgunlaşmadığını denemek lazım.

Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay

Oğul otu (Melisa Officinalis L.)[/QUOTE]

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön