Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi leobiz
Bizim bölgede bir önyargı var, şöyle ki; Gemlik zeytinin yağı çok dayanmaz, bozulur,bir yıl saklanmaz, asidi yükselir diye.
Maalesef çok bilgi kirliliği var. Tamam aroma farklı olabilir ancak yağı kalitesiz veya dayanaksız demek yanlış. Sizlerin de kulağına bu söylenti gelmiş ve merak etmiş olabilirsiniz.
Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
|
Benim kalite anlayışıma göre yağın kalitesini tanımlayan kriterler:Naveen Muu
1. Kişinin beğenisi. (Birinin beğendiğini diğer kişi beğenmeyebiliyor)
2. Zeytinin çeşidi. (Meyve tadı farklı herbir çeşidin yağı aynı olamaz)
3. Nasıl toplandığı. (Meyve’ye olan darbe çürümeyi başlatıyor, meyve karışması)
4. Toplanmış meyvenin ne şekilde (sele, çuval, yığma) ve ne kadar süre bekletildiği. (Küflenme, bozulma)
5. Nasıl proses edildiği. (Taş baskı, Kontinü baskı, aşırı sıcağa,ve açık hava oksijenine maruz kaldı mı, yağı ayrıştıran santrifüj temizliği)
6. Nasıl depolandığı. Gün ışığı rengi açar, açık havaya maruz kalmış ise havanın oksijeni yağı eskitir/oksitlendirir, çevredeki yabancı kötü koku yağın doğal aromasını bozar, sıcak ortam olması)
7. Kaynağının bilinmesi, üretici çiftçi kimse bilinmesi. Ticari ambalaja giren firma güvenilir olmalı.
8. Asit.
9. Tağşiş.
Kişi, kaliteyi belirleyen ve tanımlayan unsur. Damağında bıraktığı tadı ve aromasını beğenmesi lazım ki satın alsın.
Bu sebeple siz de Gemlik yağını erken tüketirsiniz olur biter. Dert etmeyin.