View Single Post
Eski 28-12-2017, 13:46   #2292
Zeytinci
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Silifkel Mesajı Göster
Sayın ustalar, bu günlerde yine kafam karıştı,Mersin yöresinde hemen hemen her zeytinci aksini görmedim kasım aralık aylarında gübrelemeye başlıyorlar çiftlik gübresi ve fenni gübrelerini beraber verip çapalama yaptılar Akdeniz bölgesi Egeye göre daha ılıman acaba zeytin gerçekten uyumazmı yoksa verilen okadar gübre ve işçilik boşamı gidiyor.

Bizim yörede keçi gübresine Kışla gübresi denir. Keçiler tarım arazilerinde değil Akdağ’da çalı filizleri ile beslenir. Keçiler ağıl denilen yarı açık çalılarla çevrili yağmur’dan kısmi korunaklı yerdir. Gübrenin üzerine yağmur suları gelir ve gübreyi yıkar. Kışla gübresi denmesinin sebebi budur.
Tecrübeli bir büyüğüm üstünden en az bir kış geçmiş keçi gübresinin içindeki azotun yağmurla yıkanıp yitirildiğini bu yüzden keçi gübresi ile beraber suni azot gübresi karıştırılıp verilebileceğini anlatmıştı.
Bana göre yıllanmış taze olmayan doğal gübre zeytin toplamayı takiben verilebilir. Doğal gübrenin yavaş salınımlı olduğunu düşünüyorum. Azot (suda hızlı çözünüyor) genç sürgün gelişimini hızlandırıyor. Azot eksiğini ise şubat’da suni gübreleme ile giderebilirsin.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön