Konu: bahcedenn
View Single Post
Eski 26-12-2017, 20:47   #11
bahcedenn
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Britton Shiso Biftek Otu

Name:  Shiso I.jpg
Views: 1365
Size:  72.9 KB
  • Bitki türü: Şifalı Ot
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Perilla, Perilla frutescens
  • Tohum çeşit adı: Britton Shiso
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
  • Size nereden geldi: Ticari paket
  • Tohumun kökeni : Asya
  • Kullanılan gübreler : Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2017 Ekim
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Nanegiller ailesinden olan Perilla Otu vitamin ve mineral açısından zengin bir bitkidir. Kırmızı ya da yeşil renktedir. Kırmızı perillada hafif anason kokusu vardır ve yeşile göre daha az baharatlıdır. Tadı tarçını andırır. Kalsiyum ve demir açısından zengin olan yaprakları, baharatlandırma, renk verme, turşu yapımı ve garnitür olarak kullanılır. Kırmızı perilla’yı Japonlar, zencefil turşusu yapımında kullanırlar. Yeşil perilla yaprakları ise Japonya’da, suşi’yi sarmada ya da sashimi yanında garnitür olarak kullanılır. Bitki iyice geliştiğinde 80-85 günde yaprak hasadına başlayabilirsiniz. Bizim mutfağımızda hiç bilinmiyor olsa da özellikle Asya mutfağında çok kullanılır. Ayrıca turp turşusunu ve Erik Umeboshi (Sanırım kurutulmuş bir çeşit erik) 'yi renklendirmek için de kullanılıyor. Küçük filizlerini salatalara da serpiştirebilirsiniz. Ülkemizde büyük bir marketler zincirinde yaşayan mikro filiz olarak satıldığını da gördüm. Bir diğer anılan adı ise biftek otudur. Hatta tohum pakedi geldiğinde resmen Cheetos kokuyordu. Sanırım onun içerisinde de kullanılıyor. 😊
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart - Mayıs ayları arasında viyollere ekilebilir. Tohumlar çimlenene kadar toprağı kesinlikle kuru bırakılmamalıdır.
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Diğer tohumların aksine Perilla tohumları tazeyken çimlenmezler. Çimlenme oranınızı yükseltmek için tohumlarınızı ekene kadar (en az 1 ay) dondurucuda muhafaza ediniz diye yazıyor tohum kataloğunda. Geçtiğimiz sene bunu bilmediğim için tohumları dondurucuda hiç bekletmeden ekim yapmıştım. (Belki de tohum şirketi yapmıştır). Buna rağmen %95 oranlarında bir çimlenme gerçekleşmişti. Yalnız tohumları ışık almayan bir zarf içerisinde tutunuz. Tohum nemli tutulduğu zaman 7-21 gün arasında çimlenmeye başlayacaktır.
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Güneşli alanda sağlıklı bir gelişim sağlıyor. Suyunu eksik etmeyin yeterli.
  4. İklim gereksinimleri: Aşırı donlar olmadığı sürece her iklime uyum sağlayabilen bitki ılıman iklim kuşağında olan ülkemizde kolaylıkla yetiştirilebilir.
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Çiçeklerinin taç yaprakları döküldüğü zaman oluşan lale gibi keseler kontrol edilerek tohumları alınır. Her kesenin içerisinde 2-3 tohum bulunuyor. Tohumların rengi ise krem rengidir.

    Paylaşacağım bu çeşidin tohum sayısı talebe bağlı olarak kısıtlı olabilir.
Name:  Shiso II.jpg
Views: 1218
Size:  72.3 KB
Name:  Shiso III.jpg
Views: 1318
Size:  72.2 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön