Konu: Erozyon
View Single Post
Eski 24-12-2017, 09:26   #40
looktr
/
 
Giriş Tarihi: 02-12-2014
Şehir: ZONGULDAK
Mesajlar: 102
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemada Mesajı Göster
Benim, İç Anadolu'dan başlayıp Afganistan'a uzanan hat üzerinde etkili rüzgar erozyonu üzerinde küçük de olsa bir deneyimim var aslında.
Erozyonu önleme konusundaki en büyük yanlışlardan birisi de, o bölgeye koruma amaçlı hiç alakasız bitkilerin veya ağaçların dikilmesi. Örneğin iğne ve ibre yapraklıların, bulunan bütün boş arazilere dikilmesi ve bir de bunlara kutsal değerler yüklenerek kimilerinin isimlerinin verilmesi.
Oysa, bir bölgenin, örneğin rüzgar erozyonundan kurtarılması ya da önlenmesi için, o bölgeye ait ağaç, çalı ya da örtü bitkilerinin dikilmesi büyük önem taşır.
Çok güzel bir kouya değindiniz. Bir de bizde bir çam hastalığı var. Ağaçlandırıyorum fiye araziyi çam manyağı yapıyorlar.
Zonguldak Çaycumadaki üniversite kampüsü eskiden çınar ve kızılağaç barındırırdı. Burayı dozerle dümdüz edip çam diktiler. Bu alanda 3 çeşit salep bitkisi de yetişiyor. Aynı alanda çok güzel kekikler olurdu ama şimdi çamların arasında yok. Nehir yatağının tam kenarına gidince bu mis kokulu kekiklerden son kalanları yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Kuşburnu ve yaban üzümünün de bulunduğu bu alanda (bizim süpürge yaptığımız ama) peyzajcılarda süs bitkisi olarak satılan bir çalılıktan da yetişiyor.
Ama kimin umurunda ki...

looktr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön