Konu: bahcedenn
View Single Post
Eski 18-12-2017, 21:42   #6
bahcedenn
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Tomatillo Verde

Name:  Tomatillo I.jpg
Views: 1574
Size:  56.3 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Tomatillo, Physalis ixocarpa
  • Tohum çeşit adı: Tomatillo Verde
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Meksika
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Tohumları şaşırtıcı bir şekilde 4-5 günde çimlendiler. Normalde de 6-14 günde çimleniyor diye yazıyor fakat ben bu kadar erken beklemiyordum Fidelerin gelişimi normal şekilde seyir ederken 2-3 günlüğüne bitkilerimden uzaklaşınca, döndüğümde tüm tomatillolarımı birden boyları uzamış vaziyette buldum. Bunlardan adam olmaz diye düşündüm ama tohumluk olarak denemek için birkaç tanesini bahçeye aldım. Kısa zamanda da toparladılar. Eğer tohum talep ederseniz ve başınıza da gelirse not olarak burada kalsın dedim. Aynı aileden olan bitkiyi domates yetiştirir gibi yetiştirebilirsiniz.

    Azteklerin İ.Ö. 800’den beri kullandığı tomatilloya Aztek dilinde ‘yuvarlak ve tombul’ anlamına gelen 'tomatl' denirmiş. Yeni Dünya’ya gelen Avrupalılar yerel yiyecekler hakkında yazarken genellikle isimleri karıştırırlarmış. Domates ve tomatillonun isimlerini karıştıkları düşünülse de o dönem belgelerinde geçen 'tomatl' kelimesinin genellikle tomatilloya karşılık geldiği düşünülüyor.

    Avrupalılar arasında domates bu meyveden daha çok beğeni toplamış ve İtalya’ya getirildiğinde Akdeniz ikliminde iyi yetişmiş. Fakat dünya mutfakları her ülkede yayılmaya başlayınca büyük Meksika ailelerin ziyafet sofralarında kalmayıp birçok restoranda kullanılmaya başlamış.

    Meksika bakkal ve manavlarının demirbaşlarından olan Tomatillo sebzesi hafif ekşi tadıyla, Meksika mutfağında özellikle ''Salsa Verde'' denilen bir sosun yapımında kullanılmaktadır. Daha çok canlı yeşil rengi ve ekşiliği için kullanılıyor. Yeşil tomatillo sosu ızgara et, balık ve tavukların yanına çok yakışıyor. Salsa Verde’nin ana malzemesi tam olgunlaşmamış olan yeşil tomatillo keskince mayhoşluğu ile acı biber, soğan, sarımsak ve taze kişniş gibi lezzetlerin birleşmesi sonucu son derece ferah, iç açıcı ve hafif bir sos elde ediliyor. Kahverengimsi kabuğun altındaki meyvesi yeşil ve sertken kullanılması tercih ediliyor. Buzdolabında iki hafta kadar saklanabiliyor. Eğer kabukları ayırıp hava almayan plastik bir poşete koyarsanız bu sürenin uzayabileceği biliniyor. Fakat ideal lezzet için dolapta saklanmaması tavsiye ediliyor.

    Tadı kısmen yeşil domatese benzemektedir. Tam olgunlukta ise kimisinin tadı tatlımsıdır. Kahverengi kabuğun altındaki meyvesi hafiften yapış yapıştır.

    Mexican husk tomato, green tomato, jam berry, Mexican ground cherry ve tomate verde bitkinin bilinen diğer isimleridir.
Name:  Tomatillo II.jpg
Views: 1454
Size:  48.9 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön