18-12-2017, 21:36
|
#5
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Altın Çilek
- Bitki türü: Mevsimlik Meyve
- Bitki ömrü: Çok yıllık
- Tohum Türü: Altın Çilek, Physalis peruviana
- Tohum çeşit adı: Altın Çilek
- Tohum kaç yıldır sizdedir: 5
- Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
- Size nereden geldi: Ticari paket
- Tohumun kökeni : Güney Amerika
- Kullanılan gübreler : Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
- Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
- Hasat yıl ve ayı: 2016 Eylül - Ekim
- Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
- Bitki tipi ve gelişim durumu: İster bahçede ister balkonda çok derince bir saksıda kolay yetiştirebileceğiniz 70 - 100 cm arası boylanabilen bir bitkidir. Nisan ayında ektiğiniz tohumlardan Ağustos'tan evvel meyve almanız biraz zor. Suyu çok seven bu bitkiden Kasım ayına kadar tek tük meyve alabilirsiniz. İkinci yılını geçiren bir bitkiden ise Ağustos'tan daha evvel meyve alabilirsiniz.
Özü sulu ve içerisinde çok ufak açık sarı çekirdekleri vardır. Dinlendirildiğinde tadı tatlılaşır. Bu ürün taze olarak, kurutulmuş olarak, tek başına veya meyve ve sebze salatalarında diğer ürünlerle beraber de tüketilebilir. Hasattan sonra meyveleri kılıflarıyla beraber ışık almayan kuru bir yerde birkaç ay boyunca saklayabilirsiniz.
- Yetiştirme özellikleri:
- Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart - Mayıs ayları arasında viyollere ekilebilir. Tohumlar çimlenene kadar toprağı kesinlikle kuru bırakılmamalıdır.
- Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Tohum nemli tutulduğu zaman 7-14 gün arasında çimlenmeye başlamaktadır.
- Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Mutlaka tam güneş gören bir alanda yetiştirilmelidir. Suyunu eksik etmemelisiniz.
- İklim gereksinimleri: Aşırı donlar olmadığı sürece kışı atlatabilen bir bitkidir. Bazı üyelerimiz kış şartlarına bağlı olarak bitkinin tüm yeşil aksamını kaybettiğini fakat bahar ile köklerinden tekrar yeşerdiğini ilgili başlıkta belirtmişlerdir.
- Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Dış kabuğu sararıp kuruyan meyveler hem hasat hem de tohum alma olgunluğuna gelmiş olur.
|
|
|