View Single Post
Eski 12-12-2017, 01:37   #13151
ARER
Yeni Üye
 
ARER's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28
Merhabalar,
Uzunca bir aradan sonra şifre bulup tekrar sitede bir gezinti yaptım. 7 yıl gibi bir aradan sonra çok iyi geldi. Güzel vakit geçirdim. Açmayan menekşeler için bir iki satır karalayım dedim. Öncelikle bitki normal gelişimini sürdürebilmesi için ortam ihtiyaçlarını sınırlar içerisinde sağlamalıdır ki gelişimini yapabilsin. Ortam için sıcaklık,nem,ışık,su toprak yapısı mineral madde ihtiyacı... Bunların bir birkaçı eksik ise diğer bir değişle gelişimi değişimi kısıtlayan minumum yasasına göre en az olan sınırlayıcıdır. Bol olması fazla kullanması ve iyi olması anlamına hiç bir zaman gelmez. Minumum sınırın altına düşmemek gerekir. SUyu,gübresi,nemi,ışığı neyi fazla verirseniz. Bu gelişme bozukluğu,hastalık hatta ölüm sebebidir. Çok oynamayacaksın lafı buradan hareketle doğrudur. Minumumlukta ise hastalanma ölme olmaz ama o gereksinim eksikliğinde farklı tablolarla yaşamaya devam eder ancak istenen netice yani verim,çiçek yaprak ne bekleniyorsa alınamaz.
Dolayısıyla birşeyler minumum sınırında ise sıkıntı az ve düzelebilir ,maximumda ise çoğu zaman düzeltmek için geç kalırız.
Vegatif bir büyümeyi takiben generatif bir büyüme gelmelidir. Yani yapraklanacak gelişecek ve üremek için çiçeklenecektir.
Yeşillenmeyi yapraklanmayı sağlayan ısı,ışık su ve genelde azot ağırlıklı beslemedir.
Bitki bir şok ile vegatif gelişmeyi durdurup artık çiçeğe döner. Bu iklim,ışık olabildiği gibi
ilerde yazarsam detaya girerim gezegen konumuları bile olabilr.
Menekşelerimiz vegatif ve generatif 12 ay uygun ortamda gelişebildikleri için dönemsel bir şey söylemek zor olur. Ancak iklim şartları etkisi ile çok farklı bakım talepleri olur.
Nem çok düşük bölgelerde sulama püskürtme olabilir, nemli bölgelerde bu sulama düzeni hatalı olur. Her şehir hatta evin odanın kendi mikrokliması içerisinde değerlendirmek gerekir. Ben yaparım olur sizde olmaz.Doğal habitatı sebebiyle geceleri soğuk sever. BU yüzden gece sobası sönen evlerde süper gelişebilir. Özetle vegatiften generatife geçmesi için minumum istekleri sağlamak açısından gerekler gözden geçirilmelidir.
Her şey yolunda marul gibi büyüme devam ise karanlıkla cezalandırma tavsiye ederim.
İki maksimum üç gün zifiri karanlık bir dolapta menekşenizi hapsediniz. Bu sürede ışık olmaması sebebi ile vegatif gelişme sekteye uğrayacak. Tekrar yerine konulunca yaşadığı şok generatif moda geçiş için sebep olacaktır. Kısa sürede eğer minumum şartlar sağlanıyorsa da çiçeklenecektir.
Açmasının devamı için gerekli bakım yapılmasının yanında tohum alma derdiniz yoksa
tohuma kalkanlar var ise onları kopartınız ki yeni çiçeklenmeler tez gelsin.Şöyleki güç ve besin tohum oluşturmaya
gitmesin, tekrar çiçeklensin.
Bol menekşeli sağlıklı günler dilerim.

ARER Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön