View Single Post
Eski 11-12-2017, 06:14   #2
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 199
Sayın @inglizanahtari

Siz zaten kendi sorunuza cevap vermişsiniz Sivas gibi iklimi karasal ve sert olan yerler için en iyi seçenek o bölgede doğal olarak yetişen türlerdir.

Meyve ağacı için anaç olarak ahlat ekip sonra buna o bölgede yetişen armutlardan, ya da Anadolunun yerel armut türlerinden aşılayabilirsiniz. Yine anaç olarak mahlep ekip buna kiraz aşılayabilirsiniz. İğde sorunsuz olarak yetişir diye düşünüyorum. Hem meyvesi hem çiçekleri güzel. Yerli ceviz türlerinden de ekebilirsiniz. Chandler gibi yabancı türlerden ya da Yalova 1, 3, 4 gibi sahil kesimlerini tercih eden türlerden uzak durun. Ama Şebin, Bilecik, Kaman türleri yetişebilir. Bu ağaçları yazın en sıcak olduğu dönemlerde bir iki kez sulamanız gerekebilir. Özellikle fidanlarınız gençken.

Orman ağaçlarından iğne yapraklı türler (göknar, ladin...vb) yetişeceği gibi bence meşe de yetişebilir. Gerçi 1800m ciddi bir yükseklik. Kavak ve söğütler sulak kesimlerde yetişiyordur. O nedenle vadi içleri haricinde her yere ekemeyebilirsiniz.

Ayrıca internette Colorado State University'den bir makaleye denk gelmiştim. Colorado'nun at kestanesi (Aesculus hippocastanum) yetiştirmeye uygun olduğu söyleniyordu. Colorado Amerika'nın merkezinde, genel olarak rakımı yüksek ve yağış miktarı düşük bir bölge. Sizin bahsettiğiniz iklim ve coğrafi özelliklere benzer. Bence bir iki at kestanesi fidanı ile deneme yapabilirsiniz. Sonucu bizle paylaşırsanız çok güzel olur.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön