Konu: oz26
View Single Post
Eski 10-12-2017, 22:16   #4
oz26
Ağaç Dostu
 
oz26's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 349
İsot (Kültivar Balkanlı)

Name:  düz.jpg
Views: 441
Size:  42.9 KB

Name:  buruşuk.jpg
Views: 471
Size:  55.4 KB

Name:  dolmalık.jpg
Views: 401
Size:  42.4 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum çeşit adı: İsot Biber (Düz, Buruşuk ve Dolmalık)
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Eskişehir
  • Size nereden geldi: - Anatohum 2015 / Sn. birnefestoprak
  • İlk paylaşan : Sn. birnefestoprak
  • Tohumun kökeni: Urfa
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Üç çeşit evin ayrı bölgelerinde saksılarda yetiştirildi. Küçükde olsa kendi aralarında tozlaşma ihtimali var. Başka biber çeşidi yetiştirilmedi.
  • Kullanılan gübreler: Yanmış keçi gübresi
  • Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
  • Tohum Hasat yıl ve ayı: 2017 Ekim
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Çok kaliteli acı pul biber yapımında kullanılan, ince kabuklu, lezzetli meyveleri olan verimli bir çeşit.

    Anatohum Projesi kapsamında Sn. birnefestoprak tarafından bana gönderilen üç çeşit biber; Urfa'nın Balkanlı Ailesi tarafından kendisine gönderilmiş. Üç çeşit biber şekil olarak farklılık göstersede meyvelerin özelliklerinde (tad, koku. kabuk kalınlığı, acılık vb.) fark göremedim ben.

    Üç farklı biber (Düz, Buruşuk ve Dolmalık) ayrı bölgelerde yetiştirildi. Buruşuk olanın çimlenme oranı diğerlerine göre düşük olsada en verimli çeşit oldu. Bakı, saksı büyüklüğü vb... başka faktörler de etkilemiş olabilir.

    Dolmalık biberden az sayıda tohum aldım. Yettiği kadar göndereceğim. Üç çeşidide ayrı ayrı poşetleyerek göndereceğim.


  • Çeşidin Hikayesi: Urfa'nin atalık çeşidi. Çok uzun arayışlardan sonra farklı tohumları denedim (önemli bir kısmının kaynağını teyit ettirememiştik). Has İsot olan bu tohum karışımı bana yörede karışımı pul biber yapımında kullanan Balkanlı ailesi gönderdi. Vurgulamak isterim; tohumlar aileye ait tohumlar değil ama aynı biberleri pul biber yapımında uzun yıllardır kullanıyorlar. Eksik olmasınlar, tohumları biberlerden çıkarıp bana gönderdiler. (birnefestoprak)


Düzenleyen oz26 : 03-08-2018 saat 03:38
oz26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön